ODERUŠKI STROŠKI

To so občine, v katerih vas »lupijo kot banane«

Domžalčani se puntajo, da plačujejo oderuško visoke položnice. Primerjali smo cene komunalnih storitev v petih slovenskih občinah.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Marko Feist, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Marko Feist, Delo

LJUBLJANA – Občina Domžale naj bi bila po zapisu samooklicanih »Domžalčanov« ena izmed najdražjih, če ne najdražja občina v Sloveniji po obračunavanju komunalnih storitev. Ali so cene v Domžalah res nevzdržne, kot pravijo avtorji zapisa, ki se podpisujejo z imenom »Domžalčani, Župan vas LUPI kot Banane«, smo preverili in primerjali cene komunalnih storitev še s tistimi v Ljubljani, Kopru, Mariboru in Novem mestu.

Cene komunalnih storitev v petih slovenskih občinah. FOTO: S. N.
Cene komunalnih storitev v petih slovenskih občinah. FOTO: S. N.

Kakšen je povprečni znesek na povprečno gospodinjstvo?
Država je predpisala okvirno porabo vode na prebivalca na mesečnem nivoju 4 m3, torej je na gospodinjstvo predvidenih 16 m3 porabe vode. Povprečni zabojnik za mešane odpadke je v Sloveniji 120-litrski, a dejansko so v marsikateri občini količine nižje od predvidenih, s tem pa so tudi nižje mesečne položnice.

Kot trdijo »Domžalčani« naj bi na letni ravni povprečno gospodinjstvo plačalo za komunalne storitve (ravnanje z odpadki, oskrba s pitno vodo in odvod odpadnih voda) 390 evrov več kot v Ljubljani. Glavni očitki letijo predvsem na stroške storitve za ravnanje z odpadki, ki ga izvaja komunalno podjetje JKP-Prodnik. Iz podjetja Prodnik so nam odgovorili, da očitki niso osnovani, saj ima 93 odstotkov gospodinjstev v uporabi 80-litrski zabojnik za mešane odpadke, za katerega je znesek na položnici 13,27 evra. Prebivalci tako ne plačujejo 27 evrov na mesec za 120-litrski zabojnik, kar so pri letnem obračunu upoštevali avtorji, ki Domžalčane pozivajo k podpisu peticije »proti plačevanju absurdno visokih položnic«.

Primerjava zneskov na položnicah je pokazala, da največ plačujejo prebivalci Novega mesta.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije