IZJAVA ZA JAVNOST

Počivalšek: Vulkanizerji in avtomehaniki bodo kmalu začeli delati (VIDEO)

Po velikonočnih praznikih bodo sprostili nekatere prodajalne.
Fotografija: Zdravko Počivalšek. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek. FOTO: RTV Slovenija

Zvečer je potekala izjava za javnost na daljavo o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom, na kateri so sodelovali minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec ter vladni govorec Jelko Kacin.


Kacin je uvodoma povedal, da je novi koronavirus nov pojav, ki odpira veliko vprašanj, a da je pravočasno in učinkovito izvajanje ukrepov še kako pomembno. Pohvalil je odziv lokalnih skupnosti, nekatere od njih so se odločile za samostojne ukrepe in po njegovem mnenju pokazale dobre rešitve. Lokalne skupnosti so tiste, ki potrebe svojih prebivalcev najbolje razumejo. Po njegovem mnenju bodo imele občine pri sproščanju ukrepov še kako pomembno vlogo.

Danes se je na Brdu pri Kranju prvič sestala vladna delovna skupina samoupravne lokalne skupnosti ter začela pripravo predlogov sprememb in dopolnitev zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic ter predlogov za drugi sveženj ukrepov.

Kranjski župan Rakovec je izrazil zaskrbljenost, da bi občine v epidemiji zašle v likvidnostne težave.

Zaščitno opremo je v teh časih težko dobiti

Minister Počivalšek je spomnil, da je zaščitna oprema v tej časih težko dobavljiva in da se s takimi težavami soočajo tudi številne druge države. Mnogi od ponudnikov zahtevajo 100-odstotno plačilo vnaprej, je dejal minister in zatrdil, da na tak način ne Slovenija ne posluje, saj kupnino za zaščitno opremo poravnajo šele ob prejemu. »Ne bom dovolil, da bi se na škodo slovenskih davkoplačevalcev zlorabljala javna sredstva in okoristili vojni dobičkarji,« je dejal minister.

Po besedah Počivalška bodo po velikonočnih praznikih začeli sproščati nekatere prodajalne. Gre za vulkanizerje, avtopralnice, mehanične delavnice in servise za popravilo tehničnega blaga, je pojasnil minister.

V Sloveniji je bilo v torek opravljenih 1.214 testiranj na novi koronavirus, ugotovili pa so 36 novih okužb, skupaj je tako potrjenih 1.091. Umrli so še štirje bolniki, do zdaj 40. Skupaj so izvedli 30.669 testov, hospitaliziranih je bilo 111 ljudi, od tega 35 na intenzivni negi. Bolnišnice je zapustilo pet ljudi. 

»Imamo dovolj razlogov, da pozivamo k striktnemu spoštovanju samoizolacije,« je o teh podatkih dopoldne dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Generalna policijska uprava je sporočila, da so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri štirih policistih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije