To se dogaja med LMŠ in SDS po padcu Erjavca

Tudi tokrat je najbolj priljubljeni politik Borut Pahor.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Največjo podporo med strankami po anketi Vox populi ima spet LMŠ (19,4 odstotka). Na drugem mestu je SDS s 16,9 odstotka, na tretjem pa SD z 8,1 odstotka. Delo vlade je kot uspešno ocenilo 50,6 odstotka vprašanih, kar je 0,2 odstotne točke več kot decembra. Tudi tokrat je najbolj priljubljeni politik Borut Pahor.

SDS je v primerjavi z decembrom pridobil 0,3 odstotne točke podpore, LMŠ in SD pa sta izgubila, in sicer LMŠ 0,8 odstotne točke in SD 1,6. Na četrtem mestu je NSi s 6,5 odstotka (decembra 5,3), na petem Levica s 6 odstotki (decembra 6,5), na šestem pa Desus z 2,9 odstotka (decembra 3,1). Teh šest strank bi tudi prišlo v parlament.

V DZ ne bi prišli SLS (2,4 odstotka, decembra 2,8), SNS (2,3 odstotka, decembra 2,5), SAB (0,8 odstotka, decembra 0,7) in SMC (0,3 odstotka, decembra 0,2). Neopredeljenih je 23,7 odstotka vprašanih, na volitve ne bi šlo 9,8 odstotka, za druge stranke pa bi se odločilo 0,9 odstotka vprašanih.

Kaj pa delo vlade?

Delo vlade je kot neuspešno ocenilo 40,9 odstotka vprašanih, kar je 4,2 odstotne točke manj kot decembra. Pri vprašanju o oceni dela vlade je bilo neopredeljenih 8,5 odstotka, kar je štiri odstotne točke več kot decembra.

Najbolj priljubljen politik je ...

Tudi tokrat je najbolj priljubljeni politik v državi predsednik republike Pahor, tako kot decembra pa mu sledita premier Marjan Šarec in evropska poslanka Tanja Fajon. Med novinci na lestvici priljubljenosti se je najvišje uvrstil evropski komisar Janez Lenarčič na 11. mestu. Novoizvoljena predsednica Desusa in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je na 16. mestu.

 FOTO: Jure Eržen, Delo
 FOTO: Jure Eržen, Delo

Na koncu lestvice je pristal še tretji novinec, poslanec SDS Branko Grims. Na dnu lestvice mu družbo delata nekdanji predsednik Desusa in odhajajoči obrambni minister Karl Erjavec ter predsednik SNS Zmago Jelinčič.

Anketirali 700 oseb

Agencija Ninamedia je telefonsko raziskavo za časnika Dnevnik in Večer izvedla med 14. in 16. januarjem, anketirali pa so 700 oseb.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije