EPIDEMIJA

To prinaša novi PKP: znana tudi nova višina minimalne plače

Premier in minister za delo izpostavljata podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo in prevzem dela bremena zaradi dviga minimalne plače
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel

Vlada bo v osmi protikoronski zakon vgradila dodatne ukrepe za ohranitev delovnih mest in pomoč gospodarstvu v zaostrenih razmerah epidemije covida-19. Premier Janez Janša in minister za delo Janez Cigler Kralj med njimi izpostavljata podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo ter prevzem dela bremena zaradi dviga minimalne plače.

Kaj pričakovati?

Subvencioniranje čakanja na delo doma, ki je skupaj s subvencioniranjem skrajšanega delovnega časa trenutno nosilni ukrep za zaščito delovnih mest, v skladu z zdaj veljavnimi ukrepi velja do 31. januarja. Po predlogu naj bi ga podaljšali še za tri mesece.
»Ker so trenutne razmere primerljive zadnjemu četrtletju 2020, lahko pomembnejše okrevanje gospodarstva pričakujemo šele v drugi polovici leta, zato bomo subvencioniranje čakanja na delo podaljšali do konca aprila,« je danes na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju povedal Cigler Kralj. Ob tem bo dal osmi protikoronski zakon vladi možnost, da ukrep še dvakrat podaljša za po mesec dni.


​»To je še kako pomemben ukrep,« je o subvencioniranju čakanja na delo, ki ga imajo delodajalci na voljo že vse od prvega dne po prvi razglasitvi epidemije sredi marca lani, dejal minister. Samo v januarju se je denimo za ta ukrep prijavilo več kot 11.000 delodajalcev za okoli 40.000 zaposlenih.

​Kot drugi nosilni ukrep osmega protikoronskega zakona je omenil prevzem dela bremena delodajalcev zaradi zvišanja minimalne plače z letošnjim januarjem. Ta se bo zvišala na 1024,24 evrov bruto, se je Cigler Kralj danes dogovoril s socialnimi partnerji.

Med drugim je napovedal tudi razširitev kroga upravičencev do enkratnega solidarnostnega dodatka za otroke iz sedmega protikoronskega zakona še na polnoletne dijake.

»Gospodarstvo je živo, zaposluje«​

​Osmi protikoronski zakon bo uveljavil še nekaj podaljšanj veljavnih ukrepov. S tem naj bi pomagali trgu dela, gospodarstvu, zaposlenim in državljanom preživeti in se pripraviti na čas, ko bo treba hitro vnovič zagnati dejavnosti, je povzel Cigler Kralj.
Janša je bo tem dodal, da v tokratnem protikoronskem zakonu še ne bo ukrepov za ciljano blaženje posledic epidemije v posameznih delih gospodarstva. Se pa predlogi že zbirajo, je povedal premier, ki ga veseli, da je glede na stopnjo brezposelnosti Slovenija v zgornji polovici dobrih držav. »Gospodarstvo je živo, zaposluje,« je dejal.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas