SCHENGEN

To pravi Hojs o podpori Hrvaški »s figo v žepu«

Udeležil se je zasedanja notranjih ministrov EU v Luksemburgu.
Fotografija: Notranji minister Aleš Hojs. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Notranji minister Aleš Hojs. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Notranji minister Aleš Hojs se je danes udeležil zasedanja notranjih ministrov EU v Luksemburgu. Ti so med drugim prvič izmenjali mnenja o novi strategiji za schengen, ki jo je nedavno razgrnila Evropska komisija. Pojasnil je, da bo slovensko predsedstvo to temo uvrstilo tudi na dnevni red neformalnega zasedanja v juliju. V povezavi s širitvijo schengna (na vstop čakajo Romunija, Bolgarija in Hrvaška) je dejal, da je to »verjetno precej nemogoča zadeva«, a da se lahko še marsikaj spremeni. Ob tem je povedal, da je v EU več zadržkov glede Romunije in Bolgarije kot glede Hrvaške.

Slovenija po Hojsovih besedah »absolutno podpira vstop Hrvaške v schengen«, tudi v svežnju z Romunijo in Bolgarijo. Vprašanje pa je, ali bo mogoče doseči soglasje glede nove širitve schengna. Slovenija po njegovih navedbah nima nikakršnih zadržkov glede umestitve tega vprašanja na dnevni red zasedanja notranjih ministrov EU med svojim predsedovanjem.

»Je pa treba prisluhniti tudi Hrvaški. Se mi zdi, da si Hrvaška ne bo želela uvrstitve na dnevni red, če ne bo soglasja. Če kaj uvrstiš na dnevni red, potem pa ni podpore, je še večja blamaža, kot če ne daš na dnevni red.« Slovenija vstop Hrvaške v schengen po mnenju Hojsa podpira in nikakor ni res, da s figo v žepu, kot pišejo nekateri hrvaški časopisi. »Če Hrvaška pristane, da to damo na dnevni red, in je pripravljena tudi, da to ni sprejeto, smo pripravljeni dati na dnevni red.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije