ANA IN DEDEK

To je Zdenka, ki je izdala slikanico za vse generacije (FOTO)

Zdenka Golub iz Podlehnika izdala svojo četrto knjižico. Ideja za Ano in dedka je v njej dlje tlela, zagon pa ji je dal čas karantene.
Fotografija: Avtorica Zdenka Golub z novo slikanico Ana in dedek
Odpri galerijo
Avtorica Zdenka Golub z novo slikanico Ana in dedek

Pred časom je Zdenka Golub iz Podlehnika izdala svojo četrto slikanico Ana in dedek. Gre za izdajo, ki jo lahko v roke vzamejo prav vse generacije. Knjižica je namreč primerna tako za mlajše kot starejše bralce. »Zelo sem vesela, da je izšla, namenjena pa je moji najmlajši vnukinji Ani. Ideja za zgodbo se mi je namreč porodila ob dajanju daril za rojstni dan. Svojim vnukom sem povedala zgodbico o drobnem kokošjem jajcu, ki so ga otroci nekoč dobili za godovni dan,« pravi avtorica.

Živela s pripovedjo

Nadaljevala je, da je hitro nastala zgodbica, nato pa se začne tisti nekoliko težji del poti, ki vodi do izdaje knjižne publikacije. »Treba je namreč najti založnika in ilustratorja, kar pa lahko kar dolgo traja. Seveda se tudi zgodba spreminja od zahtev založnika.« Zdenka Golub rada piše, zgodbe se ji kar porajajo pred očmi in se ji zavrtijo kot film. Otroštvo je preživela v kmečki družini, kjer so bili dobri pripovedniki, predvsem mama še danes pripoveduje čudovite zgodbe, vredne, da se prenesejo na papir. Prav tako zna prisluhniti ljudem in vsaka zgodba je nekaj posebnega.

Ilustrirala jo je Barbara Borlovan.
Ilustrirala jo je Barbara Borlovan.

Osrednja tematika slikanice je kokošje jajce, ki je bilo v preteklosti eno izmed bolj cenjenih dobrin pri hiši. Zato dedek svoji vnukinji pripoveduje o številnih skrivnostih kokošjega jajca. V zgodbo so tako stkani običaji, ki so bili značilni za Haloze, s katerimi je Zdenka tesno povezana. Že vrsto let je namreč aktivna kot članica Turističnega društva Podlehnik, kjer že od začetka ustanovitve vodi skupino Šeg in navad. Zelo dejavna je tudi v župniji, kjer sodeluje v raznih skupinah ter poprime za vsakršno delo. Marsikomu pa je znana po člankih v najrazličnejših revijah in časopisih.

Skrb za kulturno dediščino

Že od nekdaj je predana raziskovanju starih navad, šeg in praznovanj. Rada prisluhne starejšim ljudem, ki ji povedo marsikatero zgodbo, veselo ali žalostno. Zato so v slikanici predstavljene stare šege in navade skozi vse leto in kaj je pomenilo jajce našim prednikom. Boji se, da se bo veliko snovne in nesnovne kulturne dediščine domačega kraja izgubilo v hitrem tempu življenja, če se ne bo zapisalo.

Kot pravi Zdenka, so otroci njena ljubezen in zanje srčno rada ustvarja. »Slikanica je namenjena mlajšim otrokom, ki jim berejo starši, dedki in babice ali bratje in sestre. Knjiga je primerna tudi za vrtec in osnovno šolo. Ker veliko sodelujem s starejšo generacijo in berem zgodbe v domu upokojencev, vam lahko zagotovim, da je bila zgodba dobro sprejeta.« Kot je še dodala, je besedilo dolgo nastajalo in zorelo, zelo intenzivno pa v času karantene koronavirusa.

Slikanico je lektorirala Milena Furek, profesorica slovenščine in etnologije, ki je o njej povedala: »Mnogo je načinov za ohranjanje, pa naj bodo to oživljeni običaji ob letnih dogodkih (pust, letni, cerkveni prazniki), ohranjene šege ob življenjskih prelomnicah (rojstvo, poroka, smrt, osebna praznovanja), še vedno med ljudmi žive delovne navade ali pripovedi o vsem tem. In prav prijetna zgodbica o neprecenljivi vezi mlajše in starejše generacije nam kaže enega od teh slikovitih načinov ohranjanja snovne in nesnovne dediščine.« Ilustrirala pa jo je Barbara Borlovan, diplomirana slikarka in magistra likovne umetnosti. Tako so združile moči ter vse pripravile ljubiteljsko in brezplačno. Izdajo so podprli tudi župani haloških občin in nekateri posamezniki. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije