NOVI PREDLOGI

To je šest faz zaostrovanja ukrepov, preverite, kaj nas čaka

V kriznih fazah bi se širilo obvezno izpolnjevanje pogojev PCT.
Fotografija: Ključen kriterij bo zasedenost bolnišnic. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Ključen kriterij bo zasedenost bolnišnic. FOTO: Voranc Vogel

Svetovalna skupina za covid 19 je v ponedeljek pripravila predlog omejevalnih ukrepov glede na različne faze epidemije. Po neuradnih informacijah STA predlaga, da bi se v kriznih fazah širilo obvezno izpolnjevanje pogojev PCT. Medtem pa si prizadevajo, da bi bile šole ves čas epidemije odprte.

image_alt
Minilo je le 24 ur, intenzivno zdravljenje pa jih potrebuje toliko več


Prehod v določene faze bo odvisen od števila hospitalizacij covidnih bolnikov, ministrstvu za zdravje predlagajo, da bi meje različnih faz sovpadale s strategijo za bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov, je neuradno izvedela STA.

Šesta faza

Strategija za zdravljenje covidnih bolnikov, ki določa načrt odpiranja covidnih oddelkov v slovenskih bolnišnicah, sicer predvideva šest faz. V šesti fazi, ki se je v Sloveniji že zaključila, covidne bolnike zdravita univerzitetna klinična centra (UKC) Maribor in Ljubljana. Šesta faza velja, ko je s covidom-19 hospitaliziranih manj kot 70 bolnikov.

Peta faza

V peti fazi, ki velja, dokler se v bolnišnicah zdravi manj kot 150 covidnih bolnikov, oba klinična centra povečata število bolniških postelj, covidna oddelka pa se ponovno odpirata tudi v Splošni bolnišnici (SB) Celje in Kliniki Golnik.

Četrta faza – trenutno stanje

V četrti fazi, v kateri se Slovenija nahaja trenutno, se štirim bolnišnicam iz prejšnje faze s svojimi covidnimi oddelki postopoma pridružujejo še SB Novo mesto, Murska Sobota in Nova Gorica. Poleg tega povečujejo kapacitete v obeh kliničnih centrih in v Celju ter in Kliniki Golnik. Četrta faza velja, dokler je v Sloveniji hospitaliziranih do 250 covidnih bolnikov.

Tretja faza

V tretji fazi se bosta covidna oddelka odprla tudi v bolnišnicah Slovenj Gradec in Jesenice, povečali bodo kapacitete v dotedaj odprtih covidnih bolnišnicah. Tretja faza velja, ko se v bolnišnicah zdravi do 500 covidnih bolnikov.

Druga faza

V drugi fazi bodo covidne bolnike ponovno sprejemali v bolnišnicah Trbovlje, Ptuj, Brežice in Izola. Kapacitete se povečujejo tudi v drugih bolnišnicah. Druga faza bo aktivirana, dokler se bo v bolnišnicah zdravilo manj kot 700 covidnih bolnikov.

Prva faza

V zadnji, prvi fazi strategije bodo covidne bolnike zdravile vse bolnišnice. Bolnišnicam iz druge faze se bosta pridružili še bolnišnica Topolšica in bolnišnica Sežana. Po strategiji prva faza velja, ko se v bolnišnicah zdravi do 900 bolnikov.

Skupna kapaciteta bolnišnic v tej fazi je glede na seštevek kapacitet vseh bolnišnic po strategiji sicer 926 postelj, od tega 762 navadnih in 164 intenzivnih.

image_alt
Poklukar sporočil ključni datum: Takrat bomo zaprli Slovenijo, razen če ...


Minister za zdravje Janez Poklukar je danes v izjavi medijem ob robu obiska pediatrične klinike UKC Ljubljana potrdil, da predlog svetovalne skupine temelji na zasedenosti bolnišničnih postelj s covidnimi bolniki. »Tempo zaostrovanja bo narekovala zasedenost hospitalnih oz. intenzivnih postelj,« je povedal. Predlaganih ukrepov glede na posamezne faze pa ni razkril, saj bodo predstavljeni na novinarski konferenci, ko bodo usklajeni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije