'NESPREJEMLJIVO IN NESPODOBNO'

To je reakcija Fafangla na Kacinove besede, Beovićeva osupla (VIDEO)

Kacin meni, da je nesprejemljivo in nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države.
Fotografija: Mario Fafangel in Janez Poklukar. FOTO: STA
Odpri galerijo
Mario Fafangel in Janez Poklukar. FOTO: STA

Slovenija je bila danes v pričakovanju odgovora vlade glede ukrepov, potem ko sta bila dva dni zaporedoma zaznana rekordna porasta okužb. Vlada je na seji razpravljala o zaostrovanju ukrepov za zajezitev epidemije, a na presenečenje vseh danes ni sprejela nobenih odločitev. O nadaljnji usodi državljanov bo menda odločala jutri, v petek. Kot je po seji povedal koordinator za logistični del cepljenja proti covidu 19 Jelko Kacin, se bo vlada v petek na Brdu pri Kranju sešla še na posebni seji. Na njej bodo razpravljali o oceni trenutnega stanja, pričakovanju v naslednjih dneh in o ukrepih, »ki jih je treba uveljaviti v najkrajšem času«.

image_alt
Mario Fafangel okrcal vladno svetovalno skupino: 'Lockdown' za vse!

Kacin si je ob tako zaostrenih razmerah še vzel čas, da je okrcal zdravstvo. »Vlada pričakuje, da se bo tem razmeram najprej prilagodilo zdravstvo na osnovni ravni, kar pomeni, da bodo cepili dopoldne, popoldne, ob sobotah in nedeljah.« Po njegovem mnenju je nesprejemljivo in nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države, na drugi strani pa svojega načina dela ne zna prilagoditi potrebam ljudi, ki ure in ure čakajo, da bodo na vrsti za cepljenje.

Ob gornje Kacinove besede se je na twitterju obregnil epidemiolog in predstojnik centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel, ki je prepričan, da je popolno zaprtje države edina rešitev pred katastrofo. Svojo reakcijo je objavil na twitterju. Zdi se, da mu je ob besedah koordinatorja za cepljenje postalo bolj nerodno, kot bi bilo lahko samemu avtorju izjave, saj je Kacin kritiziral delo v zdravstvu, nič pa ni povedal o ukrepih vlade.

image_alt
Poglejte, zakaj se je vlada opravičila državljanom (VIDEO)

Na Kacinove izjave se je odzval tudi minister za zdravje Janez Poklukar. »Zdravstvo je na robu z zmogljivostmi, tako na primarju, sekundarju kot tudi terciarju.« Poklukar Kacinove besede označuje kot »nespoštljive do vseh zaposlenih v zdravstvu, ki v teh dneh vlagajo enormne napore«. Kot je zapisal, ti v največji zdravstveni krizi v zgodovini Slovenije nudijo oskrbo vsem, ki jo potrebujejo. Primarna raven deluje na več deloviščih hkrati, zato smo po njegovih besedah v teh dneh priča tudi neprijetnostim, za kar se pacientom, ki so naleteli na tovrstne zagate, opravičuje. Hkrati se zahvaljuje vsem v zdravstvu, ki v teh dneh »na bojnem polju bijejo«, tako vsaj upa, zadnjo bitko s covidom. »V naslednjih dneh in tednih nikomur v zdravstvu ne bo lahko, ne zaposlenim in ne pacientom.« Vse prosi za razumevanje in sodelovanje, saj da vstopamo v zdravstvu v najtežje dni.

Bojana Beović: Kacinove besede so škodljive

Vodja svetovalne skupine Nijz za cepljenje Bojana Beović meni, da zaprtje države dolgoročno ne bi prineslo rešitev, sej bo virus ostal med nami in se bomo z njim do spomladi srečali vsi državljani, zato poudarja edino rešitev - cepljenje. Se je pa v Odmevih odzvala na Kacinove besede, ki razburjajo, nad katerimi je osupla in meni, da škodijo državi in že tako napetim razmeram. Svojim kolegom zdravnikom se je zahvalila za vse delo, ki ga opravljajo in za cepljenje več kot milijon državljanov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije