8. FEBRUAR

To je premier Golob ob kulturnem prazniku sporočil Sloveniji

Opozoril je tudi, da se je njegova ekipa zavezala, da bo vlagala v kulturo in gradila družbo, ki bo temeljila na spoštovanju in kulturnem dialogu.
Fotografija: Robert Golob in Tina Gaber na podelitvi Prešernovih nagrad. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Robert Golob in Tina Gaber na podelitvi Prešernovih nagrad. FOTO: Jože Suhadolnik

Premier Robert Golob je ob kulturnem prazniku zapisal, da nas ta dan opominja na pomen kulture v naši zgodovini in pri oblikovanju identitete. Po njegovih besedah je to tudi priložnost, da se spomnimo ustvarjalcev, ki so slovenski jezik, tradicijo, znanje in ustvarjalni potencial ponesli v svet in gradili globalno prepoznavnost naše kulture.

»Kultura ni le steber naše identitete in državotvornosti, je neskončno gibalo ustvarjanja, odkrivanja, raziskovanja in beleženja vsega, kar izgrajuje nas in naš kolektivni prostor. Je ljubezen do slovenske besede tudi v časih, ko je bila zatirana, ozmerjana in preganjana. Naša odgovornost je, da kulturi namenjamo spoštovanje in pomen, ki si ga v družbi zasluži in s ponosom podpiramo slovenske ustvarjalke in ustvarjalce. Srčika kulture je v solidarnosti in delu za skupnost, ki je vključujoča in skrbi za blagostanje vseh,« je zapisal v poslanici, ki so jo posredovali z urada vlade za komuniciranje.

image_alt
Premierja Goloba na proslavi ujeli z novo srčno izbranko (FOTO)

image_alt
Svetlana Makarovič uresničila svojo napoved, to je storila na koncu proslave (FOTO)

Kot je še opozoril, se je njegova ekipa zavezala, da bo vlagala v kulturo in gradila družbo, ki bo temeljila na spoštovanju in kulturnem dialogu. »Gradimo nove prostore za Arhiv RS, v pripravi je tudi potrebna dokumentacija za izgradnjo novih nacionalnih stebrov kulture, ki si jih Slovenija nedvomno zasluži - SNG Drama Ljubljana in NUK 2,« je ponazoril dosežke in načrte vlade.

Ministrica Fajon: Kultura spodbuja enakost in odpira dialog

Kultura je vrednota, ki krepi narodno identiteto in posameznikovega duha. S tem, ko zahteva spoštovanje, spodbuja enakost in odpira dialog ter zavrača nestrpnost in predsodke, jpa e v video poslanici ob slovenskem kulturnem prazniku povedala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Ministrica Vrečko: Kultura je bistvena za dobro počutje posameznika in je tkivo skupnosti

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v poslanici ob današnjem kulturnem prazniku opozorila na široko poslanstvo kulture in umetnosti. "Umetniki in umetnice, delavci in delavke v kulturi danes skrbijo, da je kultura dostopna vsakomur, od blizu in vsak dan, saj je kultura temelj za razvoj družbe," je povedala ministrica. Izrazila je tudi željo, da bo kulturni praznik res praznik kulture za vse, za mlade in stare, marginalizirane, senzorno ali gibalno ovirane, razseljene.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije