DAN PO EKSPLOZIJI

To je pokazal izredni inšpekcijski nadzor v tovarni groze v Kočevju

Inšpektorja sta ugotovila, da je bil na pretakališču, kjer se je nesreča zgodila, prisoten vsaj en usposobljen zaposleni.
Fotografija: Na pretakališču, kjer je do nesreče prišlo, je bil prisoten vsaj en usposobljen zaposleni. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Na pretakališču, kjer je do nesreče prišlo, je bil prisoten vsaj en usposobljen zaposleni. FOTO: Dejan Javornik

Inšpektorat za okolje in prostor je dan po veliki eksploziji v tovarni Melamin, ki je po dosedanjih podatkih zahtevala pet življenj, opravil izredni nadzor. Inšpektorja sta med drugim ugotovila, da je bil na pretakališču, kjer se je nesreča zgodila, prisoten vsaj en usposobljen zaposleni, so sporočili z inšpektorata.

Preberite še: 

image_alt
Nijz po katastrofi v Kočevju: Zavrzite vrtnine, površine, kjer se igrajo otroci, sperite

Do nesreče v kočevskem kemijskem podjetju, ki je po številu žrtev že zdaj najhujša v zgodovini samostojne države, naj bi prišlo zaradi polnjenja kemikalije v napačni rezervoar, kar je vodilo v močno eksotermno kemijsko reakcijo. Ta je pripeljala do eksplozije rezervoarja, zato se je vnelo še nekaj manjših požarov, ki so bili hitro pogašeni, razen požara v prostoru z elektro inštalacijami.

Analiza vzrokov nesreče še poteka

V dopoldanski izmeni je po ugotovitvah inšpektorjev vedno prisoten vsaj en usposobljen delavec, ki upravlja dela na pretakališču, to je polnjenje in praznjenje cistern ter polnjenje manjših embalažnih enot – izdelkov na polnilnih linijah zunaj pretakališča. Tako je bilo tudi v četrtek, v času nesreče, pravijo na inšpektoratu.

V nesreči so sicer posredovale službe za izvedbo interventnih ukrepov. Že v nekaj minutah so na lokacijo prišli kočevski gasilci, ki so prevzeli vodenje intervencije, pozneje so se jim pridružili še lokalni prostovoljni gasilci ter reševalna vozila iz zdravstvenega doma Kočevje. Približno 15 minut zatem so prišli tudi pripadniki vojske.

Preberite tudi

image_alt
Policija potrdila grozljivo novico: na pogorišču v Kočevju našli pet trupel

Ekološki laboratorij z mobilno enoto je opravil meritve zraka. Požarno vodo so zajeli in se hrani v lovilni skledi cisternskega prostora. Ko bodo narejene analize, bo ta voda ustrezno odstranjena.

Melamin mora kot obrat večjega ali manjšega tveganja za okolje oziroma med t. i. seveso zavezance, za katere veljajo strožje zahteve glede nadzora, pred oddajo zbrane odpadne vode pooblaščeni družbi za ravnanje z odpadki ali pred drugim postopkom odstranjevanja obvestiti inšpektorja za okolje, po pridobitvi rezultatov analiz zemljine pa te posredovati na inšpektorat za okolje in prostor.

Preberite tudi: 

image_alt
Prebivalka Kočevja: Počilo in streslo se je, kot bi se zaletel kamion!

Zavezanec je po navedbah inšpektorata pri pooblaščeni ustanovi že naročil odvzem in analizo vzorcev zemlje. Rezultati bodo pokazali, ali je nesreča povzročila tudi okoljsko škodo tlom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije