Nijz ali prek eUprave." />
SPREMEMBA ZA ZAPOSLENE

To je obrazec, ki ga izpolnite, če vam je bila odrejena karantena

Po novem potrdilo za karanteno pri Nijz ali prek eUprave.
Fotografija: Potrdilo o napotitvi v karanteno lahko posamezniku izda Nijz ali policija, tako po elektronski kot tudi navadni pošti. Od danes pa je postopek izdaje tovrstnega potrdila poenostavljen. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Potrdilo o napotitvi v karanteno lahko posamezniku izda Nijz ali policija, tako po elektronski kot tudi navadni pošti. Od danes pa je postopek izdaje tovrstnega potrdila poenostavljen. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Po šestem protikoronskem zakonu, če bo ta sprejet, bo lahko osebo v karanteno poleg Nijz in policije napotil tudi lečeči zdravnik. Z ministrstev za zdravje in javno upravo pa so danes sporočili, da lahko potrdila o karanteni posamezniki prejmejo po izpolnitvi obrazca na spletni strani Nijz ali portalu eUprava.



Za delavce in samozaposlene bo kot dokazilo, da jim je bila odrejena karantena, služilo potrdilo Nijz. Sprva je bilo navodilo ministrstva za zdravje, da se mora delodajalec obrniti na medicino dela, samozaposleni pa na osebnega zdravnika, a je zdaj mogoče potrdilo o karanteni dobiti tudi prek spleta.

Vlada v predlogu šestega paketa ukrepov v zakonu o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida 19 predvideva, da bo poleg epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz), na meji pa policije, za ustno napotitev v karanteno na domu pristojen tudi lečeči zdravnik.



Karantena je odrejena tistim, ki so imeli tvegan stik z osebo, okuženo z novim koronavirusom, ali pa potnikom, ki v Slovenijo vstopajo iz rdečih držav.

Nijz mora voditi evidenco izdanih karanten, pri čemer bo moral poleg osnovnih podatkov po šestem protikoronskem zakonu voditi še podatke o datumu začetka in konca karantene ter ustne napotitve.
Preberite tudi: Kaj storiti, če ste bili v stiku z okuženim, epidemiolog pa vas ne pokliče?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije