ZLATI RED ZA ZASLUGE

To je ob odlikovanju napovedal kardinal Rode

Predsednik države je na posebni slovesnosti v predsedniški palači vročil odlikovanja kardinalu Francu Rodetu, škofu Gezi Filu in muftiju Nedžadu Grabusu.
Fotografija: Franc Rode je napovedal vrnitev v Slovenijo. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Franc Rode je napovedal vrnitev v Slovenijo. FOTO: Črt Piksi

Predsednik republike Borut Pahor je z zlatim redom za zasluge odlikoval kardinala Rimskokatoliške cerkve Franca Rodeta za življenjsko delo in zasluge za osamosvojitev Slovenije in njeno uveljavitev v svetu ter za spodbujanje kulture medverskega dialoga. Ta se je ob prejemu reda predsedniku zahvalil in dejal, da odlikovanje doživlja kot objem domovine, kot prijazno roko, ki mu jo podaja Slovenija, kot čast in priznanje te mlade države. »Slovenija ima vse možnosti, da raste, da se utemelji v solidarnosti in v povezanosti vseh, da raste v demokratičnem duhu, v spoštovanju različnosti, da se med seboj malo manj kregamo in malo manj napadamo in da ustvarimo ozračje, ki bo sproščeno in res bratsko,« je še poudaril kardinal.

Rode je bil prvi predavatelj osnovnega bogoslovja, ki je neposredno spregovoril o medverskem dialogu z muslimani. Kot nadškof je za škofovsko geslo vzel Trubarjeve besede »stati in obstati« in veliko pozornosti namenil urejanju odnosov med Cerkvijo in državo, so navedli v obrazložitvi.

Vrača se v Slovenijo

Po podelitvi je Rode napovedal, da se bo znova vrnil v Slovenijo. »Sicer pa razmišljam, da bi se mogoče počasi poslovil od Rima in se vrnil v Slovenijo. Ne bojte se, ne bom delal nobenih nemirov tukaj.«

S srebrnim redom za zasluge je Pahor za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje Evangeličanske cerkve v Sloveniji odlikoval škofa Gezo Fila, za vodenje Islamske skupnosti pa muftija Nedžada Grabusa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije