POŽIG

To je novica iz Slovenije, o kateri govori ves svet

O sežgani skulpturi, ki je spominjala na Donalda Trumpa, so pisali številni tuji mediji.
Fotografija: Donald in Melania Trump sta vse od predsedniških volitev glavna tema v vseh rubrikah. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Donald in Melania Trump sta vse od predsedniških volitev glavna tema v vseh rubrikah. FOTO: Reuters

Požig lesene skulpture, ki je spominjala na ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je vzbudila morda še več zanimanja tuje kot domače javnosti. O požigu kipa so poročali domala vsi svetovni mediji in tuje tiskovne agencije. Novica o požigu kipa Trumpa je za tuje medije še toliko bolj vroča zaradi aktualnih zunanjepolitičnih tem in zaostrenih odnosov med Iranom in ZDA.


Požigalci v domovini Melanie Trump


Dogodek iz Slovenije v svetovnih medijih. FOTO: Zaslonski posnetek
Dogodek iz Slovenije v svetovnih medijih. FOTO: Zaslonski posnetek
»Trumpova skulptura je požgana do tal«, »Trumpa ne marajo niti v domovini njegovega tasta«, »Požigalci uničili kontroverzni kip Donalda Trumpa v domovini Melanie Trump« so nekateri naslovi, ki so polnili ameriške, angleške, francoske, nemške, italijanske, hrvaške, srbske medije, morda pa tudi kakšnega na Bližnjem in Daljnem vzhodu, saj sta o požigu poročali tudi ameriška in francoska tuja tiskovna agencija AP in AFP.


V Moravčah bodo postavili novega


V občini Moravče so neznanci v četrtek zažgali leseno instalacijo slovenskega umetnika Tomaž Schlegla, ki spominja na Trumpa. Župan občine Milan Balažic je povedal, da so drugačna mnenja sprejemljiva, vandalizem pa nikakor ne. Na pogorišču nameravajo zdaj postaviti kip iz kamna, ki bo »opomnik, da se moramo vsi bolj potruditi za več strpnosti«.


Schlegel: Populisti so navzven lepi, njihovo srce pa je strašno


Leseni kip Donalda Trumpa v plemenih. FOTO: Občina Moravče
Leseni kip Donalda Trumpa v plemenih. FOTO: Občina Moravče
Namen kipa je bil po besedah Schlegla kritika populistične politike, ki prevladuje v svetu. »Orban na Madžarskem, Salvini v Italiji, Johnson v Veliki Britaniji ... mnogo je populistov. Tako je tudi na Balkanu, Milošević pa je le eden od prvih,« je za BBC povedal Schlegel.

Pri kipu Trumpa se je lahko zamenjal tudi izraz na obrazu, s čimer je Schlegel, želel pokazati na licemerje populista. »Vedno se prikazujejo v najlepši luči in govorijo parole. Lepi so, polni kozmetičnih operacij, a je znotraj njihovo srce strašno. Njihovo srce je sebično in mislijo le nase. Samo vladali bi in nič naredili za ljudi, čeprav ravno to radi poudarjajo.«
 

Na pogorišču starega kipa bo zrasel novi, ki ga bo težje uničiti, pravi župan Balažic. FOTO: Občina Moravče
Na pogorišču starega kipa bo zrasel novi, ki ga bo težje uničiti, pravi župan Balažic. FOTO: Občina Moravče
Bo naredil Schlegel novi kip?


»Ne, jaz nisem Hollywood, da bi naredil drugi in tretji del,« je na kratko za BBC povedal Schlegel.

Skulptura je bila tarča neznancev že pred kratkim, ko so mu narisali brke, zato je Trump spominjal na Adolfa Hitlerja. Zadnje mesece je že večkrat dvignila prah. Poimenovali so jo slovenski kip svobode, a lesenega kipa dolgo ni želela sprejeti nobena občina. Konec decembra so ga pripeljali v Moravče iz Sel pri Kamniku. Kip je občino v Moravčah stal 1500 evrov, ob postavitvi pa so pojasnili, da gre za investicijo v moravški turizem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije