KOALICIJSKI VRH

To je Janša povedal o novem krajšanju karantene

Hkrati z volitvami tudi posvetovalni referendum o zakonu o dohodnini?
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Na Brdu pri Kranju je danes zasedal razširjeni koalicijski vrh. Kot je na novinarski konferenci po koncu povedal predsednik vlade Janez Janša, je beseda tekla tudi o novih epidemioloških ukrepih in boju proti covidu. O novem krajšanju karantene, ki ga je napovedal zdravstveni minister Janez Poklukar, je dejal, da bo zdravstveno ministrstvo predlog pripravilo do nedelje oziroma ponedeljka. 

Karantene zaradi visoko rizičnega stika z okuženimi te dni hromijo delo v zdravstvu, šolstvu in gospodarstvu. Čeprav naj bi bil predlog sprejet že danes, je Janša danes napovedal, da bo v veljavo prišel predvidoma v sredini prihodnjega tedna. Karantena se bo predvidoma skrajšala na pet dni. Vlada jo je sicer šele nedavno z desetih dni skrajšala na sedem. 

image_alt
Vlada bo pretresala ukrepe, spremembe v veljavi že prihodnji teden

Janša je sicer povedal, da je bil koalicijski vrh produktiven in konstruktiven, v glavnem namenjen trem temam. »Naredili smo grobo oceno dosežkov v mandatu, ki se izteka. Pogovarjali smo se o pristopu do nekaterih perečih vprašanj, se seznanili s situacijo z razvojem epidemije in bojem proti covidu ter se dokončno dogovorili tudi o energetskih vavčerjih,« je povedal predsednik vlade.

Podražitev energentov je bila le ena od današnjih tem pogovora. »Ministrstva bodo pripravila zakon do konca tega meseca, in sicer tako glede energetskih vavčerjev, s katerimi se bo pomagalo socialno šibkim, ki so verjetno najbolj prizadeti s podražitvami elektrike in stroški za kurjavo, bodo pa tu še dodatni ukrepi, ki bodo nasploh razbremenili ta cenovni pritisk zaradi podražitev energije,« je poudaril.

Posvetovalni referendum o dohodnini?

»Vlada bo odgovorila na energetske podražitve, na ministrstvo za infrastrukturo bodo pripravili zakon, več bo znanega v prihodnjih tednih,« je o zeleni luči za energetske vavčerje povedal obrambni minister Matej Tonin. O zakonu o dohodnini, za katerega je Janša omenil tudi možnost, da podprejo predlog Levice o posvetovalnem referendumu, ki bi ga izvedli skupaj z volitvami, pa: »Zakon o dohodnini odloča o tem, ali želi iti Slovenija naprej v prihodnost, ali pa se vrača nazaj v preteklost. Iz Slovenije se vsako leto izseli veliko visoko izobraženih mladih ljudi in prav njim je namenjen ta zakon. Zakon o dohodnini je namenjen tistim, ki so najbolj inovativni in najbolj produktivni. Nasprotovanje temu zakonu je popolnoma nerazumljivo. Težko je razumeti nekatere stranke, ki so proti temu, da imajo ljudje višje neto plače.«

Predsednik vlade je opozoril, da o finančnih zakonih sicer niso možni naknadni potrditveni referendumi, mogoči pa so posvetovalni referendumi. »Tu se odpira več možnosti, a ker so pred nami volitve in če se želimo o pomembni stvari posvetovati z volilci, je treba to narediti na isti dan, da ne nastanejo dodatni stroški in naj ljudje odločijo o temi, ki je pomembna. Tu ne gre le za vprašanje nekaj odstotkov višjih plač, ampak gre za enko usmeritev oziroma za to, ali zaupamo ljudem, da bodo oni bolje ravnali z denarjem, ki ga zaslužijo ali je bolje, da s tem ravna država. Moje mnenje, je da vsak posameznik bolje ravna z denarjem, ki ga on zasluži,« je poudaril predsednik vlade.

O sodelovanju z Golobom?

O morebitnem sodelovanju s stranko oziroma z gibanjem Roberta Goloba pa je Janša dejal, da so na sestanku velikokrat omenjali besedo sodelovanje. »Vsi, ki smo bili danes tukaj, ne glede, ali smo del formalne koalicije ali ne, smo izražali željo po sodelovanju tudi v prihodnje in k temu sodelovanju vabimo vse, ki bodo izvoljeni v prihodnjo sestavo državnega zbora,« je dejal premier.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas