SPET V ŠOLO

Testiranje učiteljev: toliko je bilo pozitivnih

Številke podobne kot prejšnji teden.
Fotografija: Testiranje zaposlenih v šolstvu. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Testiranje zaposlenih v šolstvu. FOTO: Voranc Vogel

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je že na današnji novinarski konferenci pojasnila, da je testiranje s hitrimi testi za učitelje, vzgojitelje in druge zaposlene v vzgoji in izobraževanju po Sloveniji danes potekalo večinoma sočasno s poukom. Ponekod pa so zaposlene v vzgoji in izobraževanju testirali že v nedeljo.

Po navedbah Magajnetove so testirali okoli 2000 šolnikov, delež okuženih pa je podoben kot v preteklem tednu. Pri tem je navedla, da so med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju pred enim tednom s hitrimi testi odkrili 278 pozitivnih, v vsem tednu pa med vsemi okoli 2000 pozitivnih. Zaposleni, pri katerih so odkrili okužbo, so se osamili, morebitni stiki so bili napoteni v karanteno, verjetnost nadaljnjega prenosa okužbe pa se je s tem močno zmanjšala.



Danes do 17. ure pa so opravili 16.590 testov pri zaposlenih v vrtcih in šolah, od tega je bilo pozitivnih 229, kar predstavlja 1,4 odstotka testiranih, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Pred tednom dni so do 17. ure opravili 17.435 testov, okužbo pa potrdili pri 244 osebah, kar je bilo prav tako 1,4 odstotka vseh testov.

Do 21. ure so opravili 18.021 hitrih testov, med katerimi je bilo pozitivnih 239 oz. 1,3 odstotka, je preko Twitterja sporočilo ministrstvo za zdravje. Podoben delež pozitivnih je bil tudi na testiranju šolnikov pred tednom dni, 1,4 odstotka.



Na nekaterih območjih v Sloveniji je virus še vedno zelo razširjen, zato obstaja tudi velika bojazen, da zaide v šolske in vrtčevske prostore, zato sekretarko veselijo informacije, da se zaposleni v vzgoji in izobraževanju v veliki večini udeležijo testiranja in so tako za zgled tudi drugim. Potrdila je, da se v strokovnih krogih razmišlja tudi o možnosti testiranja dijakov in študentov, preden bodo znova prešli na šolanje v učilnicah oz. predavalnicah. Ta možnost obstaja, saj da gre za večje otroke in odrasle.

image_alt
Milan Krek o razmerah v Sloveniji: Tako se je začelo tudi v Veliki Britaniji

Odložili šolske torbe v znak protesta

Po nedeljskem protestu proti ponovnemu zaprtju šol za učence prvega triletja v obalno-kraški regiji je sicer na družbenih omrežjih zaokrožil poziv k bojkotu pouka na daljavo in simbolnim prihodom pred matične šole. A je bilo kljub temu danes zjutraj pred Osnovno šolo Koper mirno.

V koprski šoli so danes izvajali zgolj nujno varstvo za skupno 14 otrok, je povedala ravnateljica Ingrid Poropat. Otroke so glede na oddelke, ki jih obiskujejo, razdelili v štiri mehurčke, deležni pa so tako obveznega kot razširjenega programa znotraj nujnega varstva. Z otroki sta bili dve učiteljici ter šest študentov.

Pred osnovno šolo Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi in Tončke Čeč v Trbovljah pa so danes starši v znak protesta prinesli šolske torbe. S tem so izrazili nestrinjanje z odločitvijo vlade, da so zaradi poslabšanja epidemioloških razmer šole v zasavski regiji spet zaprte.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije