NADALJNI KORAKI

To bo Golob po seznanitvi DZ z odstopom Loredana storil še danes

Vodenje zdravstvenega resorja začasno prevzema sam, vladi bo predlagal novo ekipo državnih sekretarjev.
Fotografija: Robert Golob in Danijel Bešič Loredansta se razšla. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Robert Golob in Danijel Bešič Loredansta se razšla. FOTO: Leon Vidic/delo

Premier Robert Golob je po seznanitvi DZ z odstopom ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana zatrdil, da zdravstvena reforma ostaja ključna prioriteta vlade. Vodenje resorja začasno prevzema sam, še danes bo vladi predlagal novo ekipo državnih sekretarjev, in sicer Valentino Prevolnik Rupel, Marjana Pintarja in dosedanjo sekretarko Azro Herceg.

image_alt
Bešič Loredan po odstopu v poslanske klopi? Malo verjetno

»Prenova sistema je nujna, ker vse izkušnje zadnjega leta kažejo, da je treba okrepiti javno zdravstveno mrežo s posebnim poudarkom na javnih zdravstvenih zavodih,« je v izjavi medijem ob robu izredne seje DZ dejal predsednik vlade, ki bo začasno opravljal tudi funkcijo ministra za zdravje, Golob. Zatrdil je, da bodo tudi vsi ukrepi šli v to smer, hkrati pa računa, da bodo v naslednjih mesecih naredili enega ali več pomembnih korakov naprej v zdravstveni reformi in našli človeka, ki bo prevzel vodenje zdravstvenega resorja.

image_alt
Vodenje ministrstva za zdravje bo prevzel premier Golob

Začasno ga bo torej vodil sam, v ožjo ekipo pa ob dosedanji državni sekretarki Herceg predlaga še raziskovalko na ljubljanskem inštitutu za ekonomska raziskovanja Prevolnik Rupel in direktorja združenja zdravstvenih zavodov Pintarja. »Prepričan sem, da bo delo teklo nemoteno, oba že imata izkušnje iz zdravstvenega sistema in izkušnje z delom v strateškem svetu, zato verjamem, da bodo stvari stekle mogoče celo hitreje, kot so do sedaj in da prenova sistema ne bo zastala,« je ob predstavitvi ekipe, ki bo v naslednjih mesecih zagrizla v zdravstveno reformo, dejal Golob.

Novi minister za zdravje ne bo zdravnik?

O tem, ali izbira državnih sekretarjev kaže na to, da novi minister za zdravje s polnim mandatom ne bo zdravnik, pa je premier dejal, da je bolj kot to pomembno, da bo novi minister postal sestavni del že obstoječe ekipe, na mizo pa bo dobil že razdelan koncept reforme. »Ne bomo čakali tri mesece, potem pa še tri mesece ministra, ki bo poskušal priti s svojim konceptom. Koncept bomo poskušali izpeljati v tem času in od bodočega ministra pričakujemo predvsem, da bo ta koncept učinkovito izpeljal,« je še sklenil Golob. Ob tem je zatrdil, da je tak načrt usklajen z vsemi deležniki, tudi s strateškim svetom za zdravje. In je po njegovi oceni tudi najbolj ustrezen.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije