Tiskarji se jih ne dotikajo, raznašalci z rokavicami

Kljub epidemiji vsak dan poskrbimo za sveže Novice. Upoštevamo stroge varnostne ukrepe, dotikanja skorajda ni.
Fotografija: Proces je avtomatiziran, neposrednih dotikov ni.
Odpri galerijo
Proces je avtomatiziran, neposrednih dotikov ni.

Epidemija koronavirusa nas je pahnila v novo resničnost, drugačno življenje, ulice so prazne, v šolah je tiho kot med počitnicami, pisarne samevajo ... Tudi v redakciji Slovenskih novic je povsem drugače kot sicer, prazno in tiho, saj smo delo v največji možni meri prenesli domov: en virus nam pa res ne bo preprečil, da ne bi vsak dan znova ustvarili našega in vašega najljubšega časopisa!

Vaše in naše Novice
Vaše in naše Novice
Novinarji in novinarke, lektorice, likovni in tehnični uredniki delamo doma, a čeprav smo narazen, smo v nenehnem stiku in ves čas sodelujemo ter se trudimo, da vam vsak dan dostavimo sveže Novice, zanimivo branje. In tega, verjamemo, ne manjka niti v teh epidemičnih časih.
 

Neposrednega stika ni


Eden ključnih delov časopisa so tiskarji in raznašalci. Tudi ti v času epidemije delajo nemoteno, pri tem pa seveda skrbijo za varnost. Zaustavitev tiskarne bi ogrozila izid kar 80 odstotkov vseh slovenskih časopisov, poudarja Bogdan Romih, direktor Delovega Tiskarskega središča. Povedal je, da se je ekipa razdelila na dva dela, ki se nikdar ne srečata, kar je pomembno: če bi se namreč okužil kdo iz prvega dela, bi tako delo lahko nemoteno opravljal drugi del ekipe. In še tole je pomembno: po končanem delu prve ekipe se v tiskarni pred prihodom druge ekipe vse razkuži!


Sicer pa med samim procesom tiskanja neposrednega stika s časopisi skorajda ni, torej se časnikov, ki jih prebirate, nihče ne dotakne: od papirja pa do končnega paketa časopisov delo namreč poteka strojno, je avtomatizirano, in to pri tako veliki hitrosti, da dotik sploh ni možen, poudarja Romih. Še vidimo lahko komaj, kaj šele da bi se dotaknili. Če povemo v številkah: približno devet izvodov na sekundo se natisne oziroma 30.000 na uro!

Seveda tudi v tiskarni uporabljajo prav vsa zaščitna sredstva, poleg že omenjenih razkužil nosijo maske in rokavice, z orokavičenimi rokami pa potem primejo tudi svežnje časopisov, ki jih prevzamejo pri podjetju Izberi, katerega raznašalci vam jih dostavijo domov, v nabiralnik oziroma v za časopis predvideno mesto. Tudi šoferji, ki pakete prevzamejo, nosijo zaščitno opremo, torej maske in rokavice, nam je povedal Slavko Bogataj, direktor družbe Izberi, d. o. o. Pakete dostavijo na odlagalne centre, kjer jih prevzamejo raznašalci, pove Bogataj.


Vsak raznašalec ima svoje mesto, kjer prevzame časopise za tisti predel mesta, kjer jih bo raznosil, stika med njimi ni. In tudi raznašalci, ki vam časopis dostavljajo v dežju, snegu, vetru in tudi v času epidemije koronavirusa, skrbijo za zaščito: nosijo zaščitne maske in rokavice. »Najprej smo jim razdelili maske za enkratno uporabo, zdaj imajo že tiste za večkratno,« pravi Bogataj.
 

Zaščiteni raznašalci


Med tistimi, ki poskrbijo, da so naše in vaše Novice vsako jutro v vašem nabiralniku, je tudi Elvis Risović, raznašalec je že od leta 1998. Med drugo in sedmo uro z motorjem raznaša še čisto sveže Novice po ljubljanski Šiški in Bežigradu, v zadnjem času z obvezno zaščitno opremo, torej masko in rokavicami. Sicer pa raznašanje časopisov v času epidemije ni prav drugačno od bolj zdravih časov, edini dodatek je maska. »Rokavice imamo itak vedno na rokah, masko pa, odkar je obvezna uporaba,« pojasni oče treh hčera, starih 14, sedem in tri leta, z njimi in ženo preživlja čas v skladu z vladnimi ukrepi bolj doma. Da bi se med delom okužil, ga ni strah, čeprav »včasih kakšna stranka čaka na časopis. Sem optimist,« pravi Risović, ki tudi sam z veseljem prebere Novice.


Najhuje je raznašati časopis v snegu, nam pove in še, da je od aprila, poleti, raznos lažji: pozimi so raznašalci bolj oblečeni in niso toliko okretni in hitri, poleti je manj oblačil in več gibčnosti. Sicer pa se čas epidemije pozna tudi na cesti: promet ni tako gost, zato je raznos hitrejši in manj nevaren. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije