Vaše priljubljene Novice lahko brez strahu primete v roke

Tudi v času pandemije vam nemoteno dostavljamo vaš najljubši časopis. Pri tem upoštevamo stroga varnostna merila s čim manj dotikanja. Zato bodite brez skrbi.
Fotografija: Naši tiskarji se zavedajo, da je še kako pomembno, da zagotavljajo nemoteno izhajanje časopisa.
Odpri galerijo
Naši tiskarji se zavedajo, da je še kako pomembno, da zagotavljajo nemoteno izhajanje časopisa.

Zaradi koronavirusa je Slovenija že padla v ekonomsko recesijo. Gre res vse k vragu? Čisto vse vendarle ne. Četudi na uredništvu Slovenskih novic v teh dneh ni nikogar in vse sameva, je ustaljen novinarski vrvež še kako živ, le da se je zaradi pandemije prestavil nekam drugam: v domače družinsko okolje. Novinarske pisarne so postale kar domače jedilne mize, okoli katerih tekajo živahni otroci, nekatere sobe so na lepem postale hudo delovne.
Raznašalec Mahmut Abazović tudi v teh dneh opravlja svoje delo enako kot prej, le da je preventivno obnašanje zdaj na prvem mestu.
Raznašalec Mahmut Abazović tudi v teh dneh opravlja svoje delo enako kot prej, le da je preventivno obnašanje zdaj na prvem mestu.

Čeprav časopisi živijo od dogodkov, teh pa zaradi prepovedi zbiranja na javnih mestih še dlje ne bo, recesije zanimivih, intrigantnih, perečih, pozitivnih, toplih in hladnih trenutkov zlepa ni čutiti. Novinarke in novinarji, lektorice, likovno in tehnično osebje Slovenskih novic se zato tudi v teh časih ne predajamo, trudimo se in vas z zvrhano mero pazljivosti še naprej vsak dan oskrbimo s porcijo (najbolj prodajanih) novic in zanimivega branja.


V družbi Delo, d. o. o., smo bili med prvimi, ki so dobili jasne ukrepe, kako je treba ravnati v primeru epidemije, kako se izogniti morebitni okužbi. Ukrepe smo sprejeli tri tedne pred nastankom nove vlade. Ko so slednjič tudi uradno postali veljavni, je utečeni stroj zgolj spremenil lokacijo svojega delovanja in normalno obratoval naprej.
 

Tiskarsko središče strateškega pomena


Novinarski poklic je med kritičnimi in tveganimi dejavnostmi že v času miru, ob epidemiji pa sploh. Ne le novinarji, med najbolj izpostavljenimi so seveda tudi naši tiskarji in raznašalci. Brez njih bi bil ves proces povsem brezpredmeten. Njihovo poslanstvo spada v osrčje naše kritične infrastrukture. Če želite imeti namreč sleherno jutro tudi v času pandemije na mizi karseda svež izvod Slovenskih novic, morajo naši sodelavci tiskarji in raznašalci v službo. Pa naj bo petek ali svetek, rušilni sunki, poplave ali pandemija.

»V Tiskarskem središču se že od začetka krize zavedamo resnosti grožnje, ki jo predstavlja virus, saj bi zaustavitev tiskarne ogrozila izid kar 80 odstotkov vseh slovenskih časopisov,« je opozoril Bogdan Romih, direktor Delovega Tiskarskega središča.

Ob vseh običajnih higienskih ukrepih so zaposlene prav zaradi izjemno tveganega obdobja, v katerem smo se znašli, razdelili v dve skupini, ki se ne srečujeta. Če ena dela v dopoldanskem času, druga dela v popoldansko-nočnem, zato nimata kontakta. Večini režijskih delavcev so omogočili delo od doma, ker pa se čisto vsega le ne da postoriti od doma, za nekaj ur resda pridejo v službo, tam pa ima vsak svojo pisarno in se ne srečuje z drugimi. Tudi med oddelki so kontakti minimalni, če že, v tistem trenutku delujejo samo nujno potrebni.

»Naj poudarim, da je naš proces tudi domala v celoti avtomatiziran in poteka pri izjemno veliki hitrosti, običajno gre za okoli 30.000 izvodov na uro. Direktnega kontakta s posamičnimi časopisi zato skorajda ni, nekaj tistega, kar vendarle obstaja, čemur ne moremo ubežati, pa izvajamo z vsemi potrebnimi zaščitnimi sredstvi, kot so rokavice, obrazne maske in redno razkuževanje,« je še pojasnil Romih.


Tudi naši tiskarji še predobro razumejo, da je še posebno v teh kriznih časih nadvse pomembno, da zagotavljajo nemoteno izhajanje časopisa, izključno za to, da ostanete, drage bralke in bralci Slovenskih novic, obveščeni ter da vam v času, ko ste primorani biti doma, ob nujni informiranosti zagotovimo še nekaj dodatnega razvedrila, kratkočasja.
 

Njegov obvezni ritual so Novice


Iz rotacije, kot se reče, pridejo naposled končani izdelki, med njimi še sveže dišeče Slovenske novice. Po transportni verigi bodo pripotovale v oddelek odpreme. Tam bodo vanje vložili še priloge ter jih pripravili za distribucijo. Pripravljene pakete Slovenskih novic bodo predali prevoznikom, ti pa jih bodo dostavili raznašalcem ali prodajnim mestom. Odprema časopisov iz Tiskarskega središča poteka med polnočjo in tretjo uro zjutraj. Najprej jih odpremijo za bolj oddaljene kraje, na koncu še za Ljubljano.

V ekipi naših marljivih raznašalcev je tudi Mahmut Abazović. Ljubljančan raznaša že šestnajsto leto. Čez ima tretji rajon, kot ga poimenuje, Mahmut raznaša namreč po Rudniku, Črni vasi in Trnovem. »Ker je razvoz z avtomobilom potekal prepočasi, se je motor izkazal za daleč najprimernejše prevozno sredstvo,« je ošvrknil.

Tudi včeraj je mogočen paket, ki so mu ga dostavili, prevzel že ob dveh zjutraj ter začel potem v mrzlem jutru slalomirati med vsemi tistimi hišami in bloki, kjer bivajo naši naročniki. »Opažam, da sem v teh dneh dobil celo še nekaj novih,« je ponosno tedaj povedal mož, ki raznosi tudi po 900 izvodov na dan.


Če ostajajo tudi v teh dneh, ko grozeče razsaja koronavirus, Slovenske novice njegov obvezni ritual, »vedno in najraje jih preberem«, je ponosno podčrtal 48-letni raznašalec, pa je povsem drugače pri raznosu. »Skrajno se pazim,« je opozoril, »na rokah imam rokavice, na obrazu masko, na koncu pa se še dobro razkužim!« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije