PESTRO VREMENSKO DOGAJANJE SE BO NADALJEVALO

Težave zaradi dežja na Gorenjskem: voda zalila klet osnovne šole

Ponoči lahko Vipava s pritoki naraste in se razlije na izpostavljenih območjih.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Popoldne je deževje povzročalo težave na Gorenjskem, predvsem v okolici Tržiča. V Bistrici pri Tržiču je meteorna voda zalila kletne prostore osnovne šole, industrijsko halo in gostinski lokal. Gasilci so meteorno vodo črpali tudi iz trgovine v Škofji Loki.

Reke Vipava, Logaščica in Ljubljanica imajo velike pretoke in se razlivajo. Velike pretoke imajo tudi reke na severnem Primorskem, v osrednji Sloveniji in na Celjskem. Pretoki rek v preostalem delu države so po večini srednji, na Dolenjskem in v Pomurju pa mali. Danes bodo Vipava in Ljubljanica ter reke na Notranjskem ohranjale velike pretoke. Sava in Savinja v spodnjem toku, Krka, Kolpa, Rižana in Mura bodo naraščale. Vodnatost rek v večjem delu države bo nespremenjena, je objavila Agencija RS za okolje.

Ponoči lahko Vipava s pritoki naraste in se razlije na izpostavljenih območjih. V torek bodo reke v zahodni in osrednji Sloveniji ohranjale veliko vodnatost, do velikih pretokov lahko narastejo tudi reke v severni Sloveniji.

Ob močnejših padavinah lahko v zahodni in na širšem območju osrednje Slovenije hitro narastejo hudourniški vodotoki. Mogoče bodo tudi poplave meteornih in zalednih voda. Drugje bodo pretoki rek srednji, v Prekmurju pa mali. V sredo bodo reke prehodno upadale, v naslednjih dneh pa pričakujejo ponovno povečanje vodnatosti rek.

V torek bo povišana gladina morja

Ob dopoldanski plimi okoli 11. ure se lahko morje za krajši čas razlije po nižjih delih obale. Temperatura večine rek je med 7 in 17 stopinjami Celzija. Morje ob slovenski obali ima 22 stopinj.

FOTO: Jure Eržen, Delo
FOTO: Jure Eržen, Delo

V torek bo oblačno in deževno, popoldne bo zapihal veter severnih smeri, zvečer na Primorskem prehodno šibka burja. Jutranje temperature bodo od 7 do 12, ob morju okoli 15, najvišje dnevne od 15 do 19, na Primorskem do 22 stopinj.

V sredo bo sprva delno jasno, po nižinah bo dopoldne precej nizke oblačnosti. Popoldne bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v hribih na zahodu bo občasno deževalo. Ponekod bo zapihal južni do jugozahodni veter.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije