ODVZEM

Težave: več kot 100.000 Slovencev lahko ostane brez mobilne telefonije

Objavljeno 08. julij 2019 17.02 | Posodobljeno 09. julij 2019 18.37 | Piše: Ma. M.

Telemachu naj bi predvidoma septembra odvzeli frekvenco za mobilno telefonijo. 

Fotografija je simbolična. FOTO: Doble-d Getty Images/istockphoto
LJUBLJANA – Mobilni operater Telemach bo predvidoma septembra ostal brez mobilne frekvence. To so za Delo potrdili pri Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos). Natančno koliko uporabnikov v Sloveniji uporablja Telemachovo mobilno telefonijo ni znano, a naj bi jih bilo preko 100.000.

»Agencija je izdala odločbo, s katero namerava družbi Telemach s 30. septembrom letos odvzeti 2 x 5 MHz v frekvenčnem pasu 2100 MHz. Obenem agencija namerava do tega datuma izpeljati javni razpis in podeliti te frekvence. Javni razpis je že pripravila, prav tako je na vlado že posredovala predlog izklicnih cen. Da bi zaščitila uporabnike storitev Telemacha ter jim zagotovila čim bolj nemoteno uporabo storitev, je agencija v javnem razpisu predvidela tudi prehodno obdobje, v katerem bi imel Telemach zagotovljeno možnost najema frekvenc, če jih na razpisu ne bi sam pridobil,« sporoča Akos. 

Celjskemu podjetniku Mirku Tušu so sicer pred več kot 10 leti očitali podkupovanje nekdanjega šefa državne agencije za pošto in telekomunikacije Tomaža Simoniča. V zameno za stanovanje naj bi Tušmobil dobil brezplačne frekvence. Tušmobilovo telefonijo je kasneje prevzel Telemach. 

 

Telemach odgovarja
Nekaj ur po objavi je agencija Propiar v imenu Telemacha sporočila: »Zagotavljanje storitev mobilnih komunikacij je funkcija frekvenc, tehnologije, topologije in drugih faktorjev. Telemach je že v 2016 pridobil dodatnih 30 MHz parnega spektra v pasovih 2100 in 1800 MHz, tako da ne obstajajo uporabniki, ki bi bili vezani izključno na pas, ki je predmet odločbe. Telemach bo tako še naprej nemoteno in kakovostno zagotavljal vse storitve vsem uporabnikom.«

Dodali so še: »V članku prav tako navajate, da število uporabnikov Telemachove mobilne telefonije ni znano, da pa naj bi jih bilo več kot 100 tisoč. Dejansko je teh uporabnikov več kot pol milijona.«
 

Adrian Josip Ježina, poslovodja družbe Telemach d.o.o. pa sporoča naslednje:

»Prikaz nasprotnih dejstev – odločitev Agencije ne bo vplivala na Telemachove storitve mobilne telefonije

Dne 08.07.2019 je bil na spletnih straneh spletnega portala www.slovenskenovice.si objavljen prispevek z naslovom »Težave: več kot 100.000 Slovencev lahko ostane brez mobilne telefonije«.

Očitki, povezani z domnevnimi nezakonitimi ravnanji Mirka Tuša in Tomaža Simoniča, o katerih govori prispevek, niso bili predmet obravnave s strani Agencije in niso v nobeni povezavi z obravnavano odločbo Agencije. Odločitev o odvzemu dela radijskih frekvenc je Agencija oblikovala v posledici sodbe sodišča, da je potrebno upravni postopek za dodelitev radijskih frekvenc obnoviti zaradi napak pri objavi s strani Agencije.

Družba Telemach d.o.o. je zoper odločitev Agencije že sprožila upravni spor z zahtevo, da naj sodišče zadrži učinke prenehanja uporabe predmetnih radijskih frekvenc in s tem do pravnomočne odločitve o tožbi dopusti nadaljnjo uporabo le-teh družbi Telemach d.o.o.

Ne drži, da lahko zaradi odvzema frekvenc brez mobilne telefonije ostane več kot 100 tisoč Slovencev. Družba Telemach d.o.o. ob upoštevanju predvidenih aktivnosti Agencije sprejema vse potrebne ukrepe, s katerimi bo tudi v prihodnje zagotavljala nemoteno izvajaje mobilnih telekomunikacijskih storitev svojim uporabnikom.

Telemach d.o.o.
Adrian Josip Ježina,
poslovodja družbe – predsednik poslovodstva«
 

Deli s prijatelji