ŽUPANOV TURNIR

Tenis igrali za devetčlansko družino

Objavljeno 22. september 2020 21.45 | Posodobljeno 22. september 2020 21.45 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Izkupiček dobrodelnega županovega turnirja Kasteličevim. Sedem otrok je starih od tri do 16 let.

Družina Kastelic, na fotografiji manjkata oče Matej in starejši sin Žiga. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
V družini Kastelic v Pristavi ni nikoli dolgčas. Imajo sedem otrok, stari so od tri do 16 let. Skromni so, prisrčni, lepo vzgojeni, radi pomagajo drug drugemu pa tudi staršem ter starim staršem. Zadovoljni so, ker so se julija preselili iz stanovanja v Smolenji vasi, kjer so bivali v dveh sobah, v svojo hišo. Mojca in Matej sta jo gradila pet let, on je ogromno dela opravil sam, in čeprav hiša še ni končana niti opremljena ne povsem, jih najbolj osrečuje, da so na svojem.
image
Urban Kramar (levo) in Tomaž Budja
dobrodelni tenis FOTO: Osebni Arhiv

Otroci imajo zdaj vsak svojo sobo, nimajo pa dovolj potrebne računalniške opreme in strah jih je, da se bo ponovil spomladanski scenarij, ko je pouk potekal od doma. Tudi zato so jim na pomoč priskočili v Društvu prijateljev mladine Mojca in na Mestni občini Novo mesto, kjer so se družno odločili, da bo letošnji dobrodelni županov teniški turnir, ki so ga pripravili pod taktirko Teniškega kluba Portovald, namenjen tej prijazni in skromni družini.
image
Aša Slapnik (s kitkami) in njen dedek Robert Yebuah sta pred dobrodelnim turnirjem zapela, z njima pa so prišli tudi Ašina sestrica Ama, mama Leticia Yebuah Slapnik in Vida Zupančič Yebuah. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

»Dober namen nas je združil že desetič zapored,« je zbrane pozdravil župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, ki tudi na tak način nadaljuje dobrodelnost, to je začel njegov predhodnik, žal že pokojni župan Alojz Muhič leta 2011.

V enem desetletju so pomagali številnim, največkrat posameznikom, tokrat pa kar celi družini. Žiga je dijak tretjega letnika srednje strojne šole, Lana je letos postala dijakinja prvega letnika Srednje šole Grm Novo Mesto – Centra biotehnike in turizma, Nika, Maša in Eva so učenke 1. 3. in 4. razreda podružnične šole Podgrad, 3-letna Sara in 4-letni Boštjan pa sta doma.
 

Zahrbtna bolezen


Pri Boštjanu so decembra lani odkrili avtoimunsko bolezen nefrotski sindrom, zaradi česar prejema močno protivnetno zdravilo medrol. Gre za redko ledvično bolezen. »Da je z Boštjanom nekaj narobe, smo ugotovili, ko je začel nenavadno in močno otekati. Decembra je moral za 12 dni v bolnišnico, zastajala mu je voda in v sebi je imel kar pet litrov odvečne tekočine, saj je to bolezen, pri kateri ledvice ne delujejo. Pojavile so se tudi druge težave, vid je začel pešati, bolele so ga mišice.
image
V dober namen so licitirali tudi dres Gorana Dragića, ki ga v rokah drži Urban Kramar. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Takrat so mu predpisali medrol, ki ga je jemal do julija. Zdaj se je spet vse ponovilo, tokrat je bil v bolnišnici en teden. Ob medrolu, ki ima številne stranske učinke, mora redno jemati še štiri druga zdravila, tako so dopoldnevi rezervirani za njihovo pravilno razporeditev jemanja,« pravi mamica Mojca, ki je decembra prav zaradi skrbi za mlajšega sina pustila službo, Matej pa je zaposlen v Krki kot vzdrževalec. Deček namreč ne sme v vrtec, saj lahko vsaka že najmanjša okužba bistveno poslabša njegovo zdravstveno stanje. Zato je doma tudi najmlajša Sara.
 

Blesti v gimnastiki


Ker je dom Kasteličevih kak kilometer od osnovne šole, cesta pa je brez pločnikov in javne razsvetljave, Mojca in Matej deklic zaradi varnosti ne pustita, da bi same hodili v šolo in domov. Nalogo voznika je tako prevzela Mojca. »Zjutraj gremo do šole vsi, tudi najmlajša dva, saj se ju ne upam pustiti sama doma, iskat pa jih grem vedno takoj po kosilu, saj ima Maša vsako popoldne gimnastiko,« razlaga Mojca. Osemletnica je namreč že od nekdaj zelo gibčna, zato je, ko je postala prvošolka, začela trenirati gimnastiko, lani je na državnem prvenstvu osvojila drugo mesto. Zdaj trenira prav vsak dan, tudi po štiri ure skupaj, zato so Mojčini popoldnevi rezervirani za vožnje v 12 kilometrov oddaljeno Novo mesto in nazaj.
Decembra je moral za 12 dni v bolnišnico, zastajala mu je voda in v sebi je imel kar pet litrov odvečne tekočine, saj je to bolezen, pri kateri ledvice ne delujejo.


»Matej pride iz službe, jaz pa že Mašo peljem na trening,« se nasmehne Mojca in opiše, kako težko je bilo, ko je pouk v prvem valu korone potekal od doma. Ker imajo le dva računalnika, sta Lana in Žiga šolske obveznosti opravljala ponoči, malim šolarkam pa je bilo treba pomagati dopoldne.
A otroci niso pridni le v šoli, ampak tudi doma in pri starih starših. Matejevi starši, ki živijo v isti vasi, imajo veliko kmetijo in vsi se radi vključujejo v delo, največ seveda zaležejo pridne roke Žige in Lane, a tudi mlajši radi priskočijo na pomoč. »Rad bi šel silirat,« je bil v soboto neučakan štiriletni Boštjan, ko je z mamico in petimi sestricami prišel v Novo mesto na igrišča Teniškega kluba Portovald, kjer se je odvijal turnir. Oče Matej in Žiga sta namreč zjutraj prav zaradi siliranja ostala doma.
 

Tudi za šolske potrebščine


Turnir je bil uspešen, zbrani denar pa bodo Kasteličevi namenili za šolske potrebščine in drugo potrebno opremo ter za podporo Mašinemu športnemu talentu. Turnirja se je udeležilo 24 tekmovalcev, lopar je spretno vihtel tudi pobudnik, župan Gregor Macedoni. Otvoritveno slovesnost je obogatila glasbeno talentirana Aša Slapnik z dedkom Robertom Yebuahom, očetom slavnih dvojčic Irene Yebuah Tiran in Leticie Yebuah Slapnik.
4884
evrov so zbrali.


In teniški rezultati? V zaključnih bojih sta bila najuspešnejša Urban Kramar in Tomaž Budja, pod vrh sta se zavihtela Darko Andolšek in Dušan Pavlič, tretja pa sta bila Tilen Goršič in Primož Mežnarčič. Popoldne so predali čeka družini Kastelic, skupaj so zbrali 4884 evrov, podarili so jim tudi računalniško opremo. 
Deli s prijatelji