DVE DRŽAVNI TELEVIZIJI

Televizija v milijonskih izgubah, direktorica pa 12 tisočakov plače

Objavljeno 19. april 2019 09.02 | Posodobljeno 19. april 2019 08.51 | Piše: N. K.

Koliko zaslužijo vodilni na slovenskih televizijah?

Generalnim direktorjem slovenskih televizij ne gre ravno slabo. FOTO: Leon Vidic, Delo
LJUBLJANA – Kot je poročalo Delo, se 'paradržavni' Planet TV, ki ga posredno financirajo tudi slovenski davkoplačevalci, sesuva. V časniku se ukvarjajo z dilemo, ali je zakonito, da državno podjetje, ki se ukvarja s telefonijo, preživlja še komercialno 'TV-vnukinjo', ki je do zdaj ustvarila več kot 50 milijonov evrov čiste izgube.

image
DELO Tina Česen. FOTO: Saša Despot, Delo
S predčasnim odstopom predsednika uprave Telekoma Rudija Skobeta, ki je družbo vodil od leta 2012 in je 'oče' televizije Planet TV, saj je bil pred tem direktor hčerinske družbe TSmedia, bo pritisk lastnika, da mora končno izplavati iz izgube tako TSmedia kot Planet TV, veliko večji. Do konca maja mora lastnik TS sporočiti direktorici Tini Česen, ali bo dokončala mandat ali se bodo predčasno razšli. Česnova ima pogodbo do 30. novembra letos, za vodenje TSmedie dobiva mesečno 9000 evrov, za vodenje Planet TV še dodatne tri tisočake.

12 tisočakov na mesec

image
Igor Kadunc. FOTO: Blaž Samec, Delo
Mesečna bruto plača Česnove tako znaša 12.000 evrov. Generalni direktor državne TV Slovenija Igor Kadunc na mesec prejme dobrih 4400 evrov.

Kot so še opozorili v Delu, je državni Planet TV nastal z obvodom zakona, ko je telekomunikacijsko podjetje Telekom Slovenija (TS) skupaj z Grki ustanovilo hčerinsko družbo Antenna TV SL. Ta je leta 2012 začela izdajati Planet TV, v katerem je TSmedia, ki je v stoodstotni lasti TS, leta 2016 dobila večinski delež. 

Kaj pa Pro plus?

Kakšna pa je situacija na najbolj gledani televiziji v Sloveniji? Na naše vprašanje, koliko na mesec na račun prejme generalni direktor Pro Plusa Pavel Vrabec, nam v podjetju niso odgovorili, so pa mediji lani poročali, da ima Vrabec še eno zasebno podjetje IP84 d.o.o, ki je lastnik 20 nepremičnin v vrednosti skoraj milijona in pol evrov. 
Deli s prijatelji