UVRSTITEV V DRŽAVNI ZBOR

Luka Mesec razočaran, v NSi veseli, k Tanji Fajon prišel tudi Milan Kučan (VIDEO)

Zadovoljni tudi v NSi.
Fotografija: Milan Kučan je čestital Socialnim demokratom. FOTO: U. E.
Odpri galerijo
Milan Kučan je čestital Socialnim demokratom. FOTO: U. E.

Po objavi izidov vzporednih volitev so zadovoljni tudi v štabih Socialnih demokratov in NSi, medtem ko je prvak Levice nekoliko razočaran.

Okoli 19. ure je pred medije stopila tudi predsednica SD Tanja Fajon, ki je dejala: »Dosegli smo naš skupni cilj, torej da začnemo delati spremembe, da spravimo Slovenijo na novo pot. Jaz verjamem, da nam bo uspelo vrniti ljudem zaupanje v politiko.« Po objavi izidov vzporednih volitev je Fajonova zadovoljna: »Jaz vem, da smo dali vse od sebe.«

Kučan: Pričakujem visoko stopnjo odgovornosti

Socialnim demokratom je prišel čestitat tudi prvi predsednik Slovenije Milan Kučan. Ne glede na končni izid volitev je dosedanja politika s premierjem Janezom Janšo na čelu poražena, je prepričan Kučan. Razlogov za močno zmago Gibanja Svoboda Roberta Goloba je po njegovem več, glavno pa je, da so ljudje tako močno želeli sprememb, da so glasovali za tistega, ki je bil največje zagotovilo, da bo do sprememb prišlo, je ocenil v izjavi za medije na sedežu stranke SD v Ljubljani.

»Upam, da bo toliko poslancev skupaj z ostalimi v koaliciji veliko bolj odgovorno opravljalo svojo dolžnost, da bodo odgovarjali svojim volivcem in da bodo odgovarjali za obljube, ki so jih dali. Pričakujem zelo visoko stopnjo odgovornosti, osebne integritete in etike,« je poudaril.

Izid Levice na državnozborskih volitvah (sodeč po vzporednih volitvah) je po besedah koordinatorja stranke Luke Mesca bistveno pod pričakovanji in slab. Stranki rezultati vzporednih volitev kažejo 4,4 odstotka prejetih glasov, kar je približno polovico manj kot pred štirimi leti, je pa Mesec v prvem odzivu pozdravil splošen izid volitev.

»Pozdravljam splošen volilni rezultat, ki kaže, da se je Slovenija odločila, da ne gre po poti Madžarske, da bo ostala svobodna, odprta in demokratična družba, k čemur smo precejšen delež napora prispevali v Levici,« je dejal Mesec.

Zadovoljni tudi v NSi

Podpredsednik NSi Janez Cigler Kralj se je v prvem komentarju rezultatov vzporednih volitev, ki stranki napoveduje osem poslanskih mandatov, zahvalil vsem, ki so oddali glas za NSi. »To je veliko zaupanje, ki ga bomo upravičili,« je napovedal. Pozdravil je tudi veliko volilno udeležbo, ki po njegovih besedah daje legitimnost njihovim mandatom.

Matej Tonin pa je zbrane nagovoril v Cankarjevem domu. »Naši nasmejani obrazi povedo vse,« je dejal in se pohvalil, da so osvojili tretje mesto. Po njegovih besedah so od zadnjih volitev napredovali. Dodal je še, da se bodo odzvali na morebitno povabilo na pogovore z Gibanjem Svoboda.

Trenutni izidi, ki jih objavlja DVK (graf se posodablja v živo):

image_alt
Bratuškova šokirana, Šarec prehlajen pričakal poraz, v POS se ne bodo predali (VIDEO)

image_alt
V Gibanju Svoboda veselo, med bodočimi poslanci nekaj znanih obrazov (VIDEO)

image_alt
Janša čestital Golobu in povedal, česa mu je žal (FOTO in VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije