VOLITVE 2022

Tanja Fajon zapušča Evropski parlament

izvoljena je bila v DZ, zato bo zaradi nezdružljivosti funkcij prekinila mandat evropske poslanke.
Fotografija: Predsednica stranke SD Tanja Fajon na volišču. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Predsednica stranke SD Tanja Fajon na volišču. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Predsednica SD Tanja Fajon je bila izvoljena v DZ, zato bo zaradi nezdružljivosti funkcij prekinila mandat evropske poslanke. Do njenega mesta so upravičeni Matjaž Nemec, Dominika Švarc Pipan in Neva Grašič. Kdo jo bo nasledil, bo odvisno tudi od koalicijskih pogajanj z Gibanjem Svoboda, so pojasnili v pisarni Tanje Fajon. 

Funkciji evropske in slovenske poslanke sta nezdružljivi, zato bo Fajonova prekinila mandat v Evropskem parlamentu. Za proceduro je pristojen državni zbor oz. mandatno volilna komisija DZ in predsednik DZ. Na konstitutivni seji DZ bodo potrdili mandate in s tem dnem bo Tanja Fajon nastopila mandat v DZ. Kot je pojasnil asistent v njeni pisarni Jure Tanko, ji z dnem konstituiranja DZ preneha mandat v Evropskem parlamentu, ki se mora s tem sicer še formalno seznaniti.

Predsednik DZ obvesti Evropski parlament, ki potem formalno obvesti DZ, da je mesto Tanje Fajon izpraznjeno, in pozove DZ, da na njeno mesto imenuje nadomestnega poslanca, ki ga mora potrditi DZ in o tem obvestiti Evropski parlament. Vrstni red kandidatov, ki so upravičeni do njenega mandata, je v stranki SD Matjaž Nemec, tako po vrstnem redu, kot po preferenčnih glasovih, sledita Dominika Švarc Pipan in Neva Grašič. »Mislim, da je 48-urni rok, da se kandidat, ki bi moral nastopiti mandat, lahko mandatu odpove, in potem je kandidat naslednji na listi,« je dejal Tanko.

Kdo bo prevzel mandat Fajonove v Evropskem parlamentu, je po Tankovih besedah še prezgodaj govoriti tudi zaradi koalicijskih pogajanj za sestavo 15. slovenske vlade. 

SD je sicer na nedeljskih državnozborskih volitvah prejel 78.092 glasov oz. 6,65 odstotka. V prihodnjem sklicu DZ bo stranka imela sedem poslancev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije