IJS: V ZELENM ŽE TA MESEC

Takšna bo nova realnost Slovencev

Samotestiranje dijakov bi se testno lahko začelo že čez teden dni.
Fotografija: Gostinski loklai bodo lahko odprti dlje. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Gostinski loklai bodo lahko odprti dlje. FOTO: Matej Družnik

Epidemiološka slika v Sloveniji je vse boljša, vlada je prejšnji teden tudi uradno odločila, da smo v rumeni fazi po vladnem semaforju, ki določa ukrepe. V skladu s tem so se sprostili nekateri ukrepi, del sprostitev v veljavo vstopa s ponedeljkom.

image_alt
Slovenija po vzoru ZDA glede ukinitve nošenja mask? Logarjeva odgovarja


Čeprav se s 17. majem podaljšuje epidemija še (najmanj) za 30 dni, pa prinaša tudi nekatere sprostitve:
– gostinski obrati so lahko odprti od 5. do 22. ure (doslej od 7. do 19. ure);
– po več mesecih se v šole in na univerze vračajo vsi dijaki oziroma študenti; v izobraževalnih ustanovah prehajajo na model B. Dijaki lahko ves čas bivajo v dijaških domovih;
– sproščajo se vsa športna tekmovanja, dovoljuje se prisotnost gledalcev na tekmovanjih ob pogoju prebolevnosti, cepljenja ali testiranja (PCT).

Agencija za zdravila je po neuradnem poročanju RTV Slovenija v petek doobrila teste za samtestiranje dijakov, ki se bodo testirali doma. Samotestiranje naj bi pilotno začeli izvajati 24. maja. Ravnatelji so predlagali tudi, da bi karanteno lahko z negativnim testom predčasno prekinili tudi dijaki.


 

Novost v zeleni fazi


Po napovedih Instituta Jožefa Stefana (IJS) naj bi že konec maja dosegli zeleno fazo, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. Je pa vlada prejšnji teden sprejela novost, ki nas bo spremljala tudi v tej fazi. Medtem ko je doslej po vladnem semaforju ukrepov veljalo, da bodo v tej fazi v veljavi osnovni higienski ukrepi ter da bodo še vedno zaprte diskoteke in bari, bo po novem tudi v tej fazi pogoj PCT, kar pomeni, da bodo sproščanja veljala samo za prebolevnike, cepljene ali tiste, ki predložijo negativen test. Za katere dejavnosti bo veljal ta pogoj v spremenjenem semaforju ukrepov sicer ni natančneje navedeno.

image_alt
AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Janssen: znani najnovejši podatki o neželenih učinkih

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije