NOČ NA URGENCI

V Mariboru bolj divje kot v Ljubljani: pirotehnika hudo poškodovala otroka

V Ljubljani je noč minila razmeroma mirno, v Mariboru pa je bilo bolj burno, kot so pričakovali.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Plej92, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Plej92, Getty Images, Istockphoto

Na ljubljanski urgenci je bila novoletna noč bolj mirna, kot so navajeni. Imeli so eno reanimacijo, obravnavali so hudo vbodno poškodbo v trebuhu in poškodbo zaradi uporabe petard, je v izjavi za javnost povedal Matej Cimerman z urgence Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Povsem drugačna pa je bila noč v Mariboru. Tam so obravnavali več primerov kot lani ali celo v primerjavi z leti pred epidemijo. 

Skupno so pregledali 124 poškodovancev, kar je za zdravnike na urgenci »razmeroma majhna številka«, je dejal Cimerman. Opravili so pet velikih operacij, od tega pri enem poškodovanem s petardami skupaj s plastičnimi kirurgi. »Težke travme je bilo manj, zlomov pri starejših zaradi osteoporoze pa je ob demografskih spremembah v zadnjih 20 letih vse več,« je povzel.

image_alt
Drama v Kranjski Gori: v roki mu je razneslo pirotehniko

Na urgenci ne izpirajo želodca, tistim, ki so alkoholizirani in imajo poškodbo glave, pa naredijo računalniško tomografijo glave, da izključijo morebitno poškodbo v možganih. Potem jih sprejmejo na opazovanje. Kot je povedal Cimerman, je bilo nekaj takih »veseljakov«, kot jim rečejo, tudi tokrat. Na urgenci po njegovih besedah ugotavljajo, da so ljudje upoštevali priporočila proti širjenju koronavirusa in so najdaljšo noč v letu preživeli bolj mirno kot običajno. Za vbodno rano, ki so jo obravnavali, pa je bil kriv alkohol.

Pirotehnika poškodovala otroka

Nasprotno izkušnjo pa imajo v Mariboru. V urgentnem centru Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so presenečeni nad številom obravnav ponoči, sploh glede na to, da silvestrovanj na prostem ni bilo, je za STA povedal Igor Goričan. »Bilo je bolj burno kot pred letom dni ali celo v primerjavi z leti pred epidemijo,« je poudaril. Ponoči so obravnavali dva poškodovana s pirotehničnimi sredstvi, ki sta jo na srečo dobro odnesla, ob približno 12. uri pa je k njim prišel še otrok, ki si je zaradi uporabe pirotehnike hudo poškodoval roko.

V najdaljši noči v letu je bilo tudi veliko akutnih alkoholnih opojev in več različnih poškodb zaradi pretepov in padcev, je naštel.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas