MATJAŽ NEMEC

Ta slovenski evropski poslanec se lahko pohvali z novo visoko funkcijo

Postal je novi vodja delegacije Evropskega parlamenta za odnose z državami Magreba.
Fotografija: Matjaž Nemec. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Matjaž Nemec. FOTO: S. N.

Evropski parlament je danes na zasedanju v Strasbourgu za novega vodjo delegacije za odnose z državami Magreba izvolil evropskega poslanca iz Slovenije Matjaža Nemca (S&D/SD).

image_alt
Nemec z dolgim nosom v Evropskem parlamentu: takole ga je okrcal Borrell (VIDEO)

Delo delegacije bo še naprej ključno pri vprašanjih upravljanja z migracijami in širših varnostnih izzivih Sredozemlja, je po izvolitvi dejal Nemec.

Delegacija za odnose z državami Magreba - to so Alžirija, Libija, Maroko, Tunizija in Mavretanija - se bo osredotočala na krepitev demokratičnih mehanizmov, podpiranje civilne družbe, varovanje okolja ter vzpostavitev tesnejšega gospodarskega sodelovanja z EU, je poudaril Nemec.

Kot je dodal, bo pomembno tudi v celoti razjasniti vpletenost ter na novo definirati odnose z Marokom, ki se je poleg Katarja znašel v središču korupcijskega škandala. Delegacijo podobno zahtevni izzivi čakajo tudi v odnosih z Mavretanijo, so sporočili iz njegove pisarne.

Novi vodja delegacije Evropskega parlamenta za odnose z državami Magreba je opozoril tudi na zaostrene razmere v Tuniziji. Prizadeval si bo, da EU tunizijske oblasti spodbuja k dejanjem, ki krepijo in ne rušijo demokracije ter državi omogočijo možnost napredka in stabilnosti.

Ob dejstvu, da se za vodenje tako velikih delegacij Evropskega parlamenta praviloma potegujejo države, kot so Italija, Francija, Španija in Portugalska, Nemec ocenjuje, da je izvolitev priznanje njegovim prizadevanjem in uspešnemu delu, zlasti v povezavi z Zahodnim Balkanom.

Evropski parlament je delegacijo vzpostavil leta 1979, njeni člani in članice se srečujejo s predstavniki iz vrst politike, civilne družne in nevladnih organizacij, s ciljem krepiti sodelovanje med EU in regijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije