ODZIV

Surs deluje povsem neodvisno in zavrača očitke o nepravilnostih glede podatkov o rasti BDP

Pravijo, da nikakor ne gre za napako, temveč za revizijo ocene na podlagi novih podatkov.
Fotografija: Tomaž Smrekar, SURS. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Tomaž Smrekar, SURS. FOTO: Črt Piksi

Razlog za veliko razliko med prvotno oceno lanske rasti BDP in prvo letno oceno je v upoštevanju agregatnih letnih podatkov, ki v času priprave prvotne ocene še niso bili na voljo, je danes poudaril generalni direktor Sursa Tomaž Smrekar. Očitke o nepravilnostih pri pripravi podatkov je odločno zavrnil in poudaril, da Surs deluje povsem neodvisno.

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) se je lani po prvi letni oceni, ki jo je Statistični urad RS (Surs) objavil v četrtek, realno zvišal za 2,5 odstotka, medtem ko je predhodna ocena, ki je temeljila na združevanju četrtletnih podatkov, govorila o 5,4-odstotni rasti. Lanska rast je bila tako bistveno nižja od prvotnih ocen, pa tudi precej počasnejša od pokoronske 8,2-odstotne v letu 2021.

Kot je poudaril Smrekar, nikakor ne gre za napako, temveč za revizijo ocene na podlagi novih podatkov. »Seveda smo bili zaradi velike razlike v podatkih presenečeni tudi mi. Pričakovali smo, da bo razlika večja kot v običajnih letih, ne pa, da bo tako velika,« je dejal.

Način obdelave podatkov je po njegovih besedah natančno predpisan in temelji na skupnem okviru EU.  Da rezultati za leto 2022 ne bodo običajni, so po njegovih besedah zaznali sproti prek rezultatov drugih statističnih raziskovanj in rezultate do neke mere tudi sproti popravljali. »A se je izkazalo, da ta korekcija takrat pač ni bila dovolj velika. Enostavno nismo imeli dovolj kakovostnega vira, da bi te stroške ocenili,« je poudaril.

Ob tem je spomnil na obsežne gospodarske posledice ruske invazije na Ukrajino. Glavna neznanka so bile cene energentov, vendar po njegovih besedah ni bilo načina, kako bi lahko v tako zgodnji fazi pridobili podrobnejše podatke. Maja so nato dobili več novih kakovostnih virov podatkov, na podlagi katerih se je končni rezultat precej spremenil. Ob tem je Smrekar izpostavil zaključne račune, ki po njegovih besedah predstavljajo zelo kakovosten vir podatkov in dajejo Sloveniji pri analizi podatkov prednost pred nekaterimi drugimi državami.

Odločno je zanikal tudi navedbe, da na Sursove izračune vpliva vlada ali kdo drug. Slovenski statistični urad deluje popolnoma neodvisno, je zatrdil.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije