BOJ ZA VSAK GLAS?

Naša študentka pisala predsednikom strank za pomoč – in doživela šok

Predsednikom strank, ki jim je pred mesecem dni kazalo najbolje, smo pod krinko študentke poslali preprosto elektronsko sporočilo. Gre za prošnjo za pomoč pri izbiri pravega kandidata, ki bi znal rešiti tipične težave mladih. A takšnih odgovorov nismo pričakovali!
Fotografija: Študentka je pisala predsednikom strank in v pismu nanizala tipične težave, s katerimi se ubadajo mladi: stanovanje, služba, skrb za ostarele starše ... (fotografija je simbolična). FOTO: Ridofranz Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Študentka je pisala predsednikom strank in v pismu nanizala tipične težave, s katerimi se ubadajo mladi: stanovanje, služba, skrb za ostarele starše ... (fotografija je simbolična). FOTO: Ridofranz Getty Images/istockphoto

Čeprav se je volilna tekma uradno začela prejšnji teden, politiki nabirajo glasove in lovijo potencialne volivce že precej dlje časa. V kampanji, ko je na slovenski politični prostor vstopilo ogromno novih strank, bi človek pričakoval, da se bodo borili za glas slehernega volivca. A ni čisto tako, kar je pokazal naš eksperiment. Čeprav v volilnih soočenjih radi nagovarjajo malega človeka in govorijo o tem, kako se bodo zavzemali za pravice in boljši jutri za najbolj ranljive skupine, pogosto ostane le pri besedah. 

Skritega volivca, 'študentko Suzano', smo poslali v boj

Staknili smo glave in si rekli, da bomo v politično areno prenesli prakso, ki jo trgovci in zveze potrošnikov že dolgo poznajo: gre za t. i. 'skritega kupca', ki preverja ustrezen odnos zaposlenih in kakovost blaga v trgovinah ter napiše poročilo za šefe. 

Naš skriti kupec je postala 'skrita volivka'; dali smo ji ime Suzana. Gre za imaginarno študentko, ki jo pestijo tipične težave mladih: rešiti si želi stanovanjski problem, skrbi jo za delovna mesta in ima v življenju večje ambicije, kot pa je trenutno 'kelnarjenje' na študentsko napotnico.

Njeno pismo smo naslovili na 10 predsednikov strank, ki so imele v času pošiljanja (februar 2022) izmerjeno največjo javnomnenjsko podporo. Pismo smo naslovili na: 

  • Janeza Janšo,
  • Roberta Goloba,
  • Tanjo Fajon,
  • Luko Mesca,
  • Mateja Tonina,
  • Zdravka Počivalška,
  • Alenko Bratušek,
  • Marjana Šarca,
  • Zmaga Jelinčiča Plemenitega in
  • Ljuba Jasniča.

Ker se letos za vstop v parlament poteguje kar 21 strank, list in gibanj, je povsem razumljivo, da se je naša študentka ob tako velikem številu političnih imen in programov izgubila. Na predsednike strank je naslovila prošnjo in zapisala, da jim daje možnost, da jo prepričajo, zakaj naj jim odda svoj glas.

Sporočilo naše študentke se je glasilo tako:

Sem Suzana in ne vem, koga bi na prihajajočih volitvah volila, zato vam pišem s prošnjo, da me prepričate.

Sem študentka, imam nekaj prihodkov iz popoldanskega študentskega dela, živim v študentskem domu, kar mi trenutno zadostuje, a treba je razmišljati za naprej. S fantom razmišljava o družini po koncu študija in nimava še strehe nad glavo, kar bova morala nekako rešiti. Pomembno mi je, da se odpirajo nova delovna mesta, ker ne bi do 40. leta rada 'kelnarila' na študentsko napotnico, ampak bi rada dobro službo v stabilnem podjetju. Razmišljam celo o tem, da morda ustanovim svoje podjetje. Ker imam že starše v letih, mi je pomembna ustrezna politika za starejše, finančno vzdržni domovi in zdravstvo.

Na vas se zato obračam z iskreno prošnjo in vprašanjem. Zanima me, kakšen program mi lahko ponudite vi oz. vaša stranka.

Na njeno veliko presenečenje, je od zgoraj naštetih prejemnikov odgovoril le en predsednik stranke, iz dveh političnih strank pa so ji prepošiljali suhoparno PR-sporočilo in celo povabilo s pristopno izjavo, da se jim pridruži. 

Kdo je odgovoril?

Suzana je dobila dva suhoparna odgovora tajništev in le eno samcato osebno pismo. Poglejmo, kdo so bili pošiljatelji:

  • V imenu Mateja Tonina je tajništvo NSi odgovorilo, da je predlog programa še v razpravi in dodali povezavo do njihove spletne strani.
  • V imenu predsednice SD Tanje Fajon je dobila odgovor tajništva SD. Zahvalili so se ji za sporočilo in zapisali, da imajo konkreten in obsežen program za razvojno desetletje, ki zaobjema vsa ključna področja družbenega razvoja. Dodali so povezavo na svojo spletno stran in jo povabili, da se jim pridruži pri ustvarjanju sprememb v Sloveniji.

Edini, ki si je dejansko vzel čas in osebno odgovoril na pismo, je bil predsednik LMŠ Marjan Šarec. Njegov odgovor spodaj objavljamo v celoti.

Marjan Šarec, predsednik stranke LMŠ.  FOTO: Leon Vidic, Delo
Marjan Šarec, predsednik stranke LMŠ.  FOTO: Leon Vidic, Delo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije