Študenti rešujejo gorske reševalce

Kamničani s tradicionalno akcijo Dobrodelni marec. Reševalcem bodo pomagali do ustreznih prostorov.
Fotografija: Med maratonskim pohodom študentski aktivisti skrbijo za animacijo in tudi prigrizek. FOTO: ŠKK
Odpri galerijo
Med maratonskim pohodom študentski aktivisti skrbijo za animacijo in tudi prigrizek. FOTO: ŠKK

Dobrodelni marec je v osmih letih postal tradicionalna akcija Študentskega kluba Kamnik, katere odmevnost je presegla lokalne meje. Vrsta dogodkov, ki jih nadobudni mladi možgani pripravijo v mesecu pomladi, so namenjeni druženju generacij, če pa zaradi tega v dobrodelno malho pade še kakšen evrov, je osnovni cilj izpolnjen. Letos bodo izkupiček namenili domačim gorskim reševalcem.
 

Težnja biti drugačen


Neverjetnih osem tisočakov, ki so jih zbrali lani, so podarili sedmim posameznikom ali družinam, ti so denar namenili za plačilo položnic, popravilo v hiši ali stanovanju, nakup hrane ali česa drugega. »Resnično sem vam hvaležna iz vsega srca, hvala, hvala!« se glasi ena od zahval, ki po izpeljanih projektih dežujejo na društvo. »Vesela sem, da nisem obupala, ko je bilo najtežje, ker mi je vaša gesta vrnila krila, upanje v lepši jutri. Jaz sem najbolj srečna, ko vidim otroke nasmejane,« pismo hvaležne pošiljateljice prebere študentka Maja Toni.

Na Sv. Primožu se udeleženci 48-urnega pohoda lahko zavrtijo ob glasbi različnih ansamblov. FOTO: ŠKK
Na Sv. Primožu se udeleženci 48-urnega pohoda lahko zavrtijo ob glasbi različnih ansamblov. FOTO: ŠKK
»Takšne zahvale in sporočila nas vedno ganejo, ker potrjujejo, da delamo dobro, in so hkrati motivacija za nadaljnje dobrodelne projekte.« Zamisel se je utrnila pred sedmimi leti, ko se je na prestol prvega kamniškega študenta zavihtel Žiga Zore, pobudnik akcije Dobrodelni marec. Želel je prestopati okvire, biti drugačen od sorodnih klubov, ki so projekte po večini usmerjali v prirejanje koncertov, pridih drugačnosti pa povezati z nečim dobrim.

»Z vračanjem družbi oziroma dobrodelnostjo,« besede niza Žiga. Vsako leto jim je bilo lažje, rdeča nit, da z zbranimi sredstvi pomagajo študentom in dijakom, ki so potrebni pomoči, pa se vije naprej. »Podpora vse bolj narašča, akcija je že prerasla študentske okvire, na kar smo izjemno ponosni, podpornikom pa izjemno hvaležni.«
 

Obnova prostorov


Kamniški gorski reševalci so med najbolj obremenjenimi v državi. Zahtevne reševalne akcije prostovoljci izvajajo v najbolj nemogočih vremenskih razmerah in kritičnih situacijah; še naprej ostajajo amaterji, njihove storitve pa profesionalne! Kljub prostorski stiski in selitvam, ki so jih v skoraj 100 letih nanizali preveč, njihova solidarnost in srčnost ne popuščata. Spomnimo se nedavnih peripetij z lastništvom zemljišča in stavbe, v kateri neutrudna ekipa noč in dan bdi nad bolj ali manj svojeglavimi planinci. Posredujejo tudi v drugih primerih. Neustrezna lokacija pa je onemogočala vzletanje in pristajanje helikopterja, osnovnega sredstva za pomoč v strmih vršacih. Zato so se odločili gorski reševalci sami prerezati gordijski vozel in končno lastništvo prenesti v svoje roke.


Seveda se je ustavilo pri denarju, ki ga kamniška občina nima v obilju, zato bo kakšen evrski tisočak še kako blagodejno zašelestel v reševalnem trezorju. »Zavedamo se njihove prostorske stiske in jim želimo pomagati," so odločeni študenti. »Ker prostovoljno in brezplačno rešujejo izgubljene, zaplezane in poškodovane ljubitelje in obiskovalce odmaknjenih delov narave, se nam je zdelo edino pravilno, da podpremo njihovo delo, ki ga opravljajo z vsem srcem, in se jim tako zahvalimo.« Reševalci so njihovo pobudo sprejeli z navdušenjem, izkupiček bodo vložili v prostore, ki so potrebni temeljite prenove. Predsednik društva GRS Kamnik Srečo Podbevšek in tajnica Irena Mušič Habjan sta se jim že zahvalila za srčno gesto in pohvalila idejo o dobrodelnem projektu.
 

Kako pomagati?


»Naš cilj je,« poudarja Maja, »da vzpodbujamo medgeneracijsko druženje in dobrodelnost. Zato so naši dogodki namenjeni vsem.« Začeli bodo ta petek z 48-urnim dobrodelnim pohodom na Sv. Primož. Na vrhu bodo zbirali podpise pohodnikov, vsak je vreden pol evra. Na bolšjaku na Šutni bo dobrodelna razprodaja rabljenih oblek, igrač in še uporabnih predmetov. Za sladek poobedek bo poskrbel bazar slaščic na kamniški tržnici 28. marca, dobrote bodo pripravili študentje. Še posebno so mladi intelektualci ponosni na turnir v odbojki v Športni dvorani Kamnik. Dobrodelni mesec bodo sklenili z večerom čustev, kot opišejo, dobrodelnim koncertom 7. aprila. Da je zbiranje denarja transparentno, študentje ob vsakem dogodku obiskovalcem predočijo zbrani znesek.


»Ponosni smo, da kot ekipa vsako leto dokažemo, da, čeprav smo le študentje, zmoremo stopiti skupaj in pomagati ljudem, ki potrebujejo našo pomoč. Želimo motivirati mlade, pomagati lokalni skupnosti in ji s tem vrniti pomoč, ki jo skupnost izkazuje nam,« bistvo vsega zaobjame vodja letošnjega Dobrodelnega marca Doris Jeretina. In tudi lokalna skupnost zna ceniti njihov trud, ne nazadnje so lokalni politični veljaki prisotni na vseh dogodkih, med njimi župan Matej Slapar ter poslanec Matej Tonin. »Naši akciji se pridružijo tudi drugi znani, med njimi predsednik države Borut Pahor, smučarska tekačica Petra Majdič, košarkar Marko Milič, odbojkar Rok Satler in drugi,« z zanosom sklenejo dobrodelneži.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije