OBROBJE ČRNUČ

Strupeni odpadki ogrožali pitno vodo

Objavljeno 23. maj 2020 17.19 | Posodobljeno 23. maj 2020 17.20 | Piše: Janez Petkovšek

V dveh sodih na obrobju Črnuč je bilo okoli pol tone tekoče snovi. Nevarnost odstranjena po posredovanju gasilcev in policije.

Jože Horvat je nevarno najdbo prijavil ljubljanskim poklicnim gasilcem. FOTOGRAFIJE: JANEZ PETKOVŠEK
Med Štajersko cesto in Tovarno asfalta Črnuče v Ljubljani so za zdaj še neznani storilci odložili dva dvestolitrska soda, polna tekočih nevarnih odpadkov. K sreči strupena snov iz njiju ni iztekala, sicer bi bila lahko ogrožena tudi pitna voda za dobršen del Ljubljane. Nemarnež ju je namreč pustil na vodovarstvenem območju vodarne Jarški prod.
image
Nalaganje soda z nevarno vsebino na ročni viličar.

Na odpadke je ob rednem obhodu okolice Črnuč naletel ljubljanski mestni svetnik Jože Horvat, ki je v svoji četrtni skupnosti tudi kot krajevni svetnik znan po preventivnih okoljskih akcijah. V pogovoru nam je povedal, da jih je opazil v sredo in takoj poklical gasilce, saj ni vedel, ali iz njih kaj izteka ali ne. Ti so tja prišli v 15 minutah, območje ogradili z zaščitnim trakom in preverili, ali iz katerega od dveh sodov kaj izteka in pronica v zemljo. K sreči se to ni zgodilo, so pa po odprtju pokrovov oziroma zamaška ugotovili, da gre za hlapno in za nos zelo dražečo snov. Sklepali so, da gre najbrž za kakšen ostanek tekočega topila, zato so na pomoč poklicali strokovnjake za odstranjevanje nevarnih snovi. In seveda bežigrajske policiste.
Če bi nevarni odpadek stekel v podtalje, bi ogrozil vodarno Jarški prod.


Horvat nam je med čakanjem na policiste in intervencijsko ekipo pojasnil, da po makadamski servisni poti vzdolžŠtajerske ceste večkrat preverja, kaj se tam dogaja, saj so brezvestneži v obcestnem grmovju že večkrat odvrgli manjše sode z nevarno vsebino. Tokrat sta bila sicer le dva, a največja doslej. Tako je po njegovi oceni, ki jo je kasneje med nakladanjem potrdil voznik tovornjaka za odvoz nevarnih odpadkov, podtalnico ogrožalo okoli pol tone nevarne snovi.
 

Odstranjevanje sodov


Najhitrejšim gasilcem iz Gasilske brigade Ljubljana sta precej kasneje sledila policista in najprej popisala vse navzoče, nato pa si ogledala soda in manjši kup nekega odpadnega izolacijskega materiala med njima. Vsi skupaj so skoraj eno uro čakali na prihod tovornjaka iz podjetja Saubermacher, ki ima dovoljenje za odstranjevanje nevarnih odpadkov. Voznik se je pri iskanju prave stranske poti namreč večkrat izgubil. Ko je na kraj dogodka končno pripeljal manjši tovornjak, je navzoče zanimalo, kako bo naložil težka soda.
500
kilogramov je bila teža goste in hlapne nevarne snovi v odloženih sodih.


K sreči je imel zadnjo stranico prirejeno tako, da je bila lahko tudi nakladalna rampa za dvig težjega tovora. Ko jo je s hidravliko spustil do tal, sta mu morala pri nakladanju vsakega soda posebej pomagati kar dva gasilca. Ročni paletni viličar na majhnih koleščkih je namreč primeren le za dvigovanje tovora na paletah na ravni podlagi. Ker pa je tam teren nekoliko visel pa še tla so bila travnata, sta mu morala soda nagniti. K sreči se pri tem ni nič polilo, tako da so nevarni tovor v nekaj minutah uspešno naložili.
 

Nezakonita deponija


Prihod gasilcev, policije in nato še tovornjaka je tik pred koncem akcije privabil trojico zaposlenih iz bližnjega podjetja Tovarna asfalta Črnuče. Zanimalo jih je, kaj se dogaja na robu njihovega zemljišča. Eden od njih je povedal, da bo o dogodku obvestil šefa. In dodal, da bo očitno treba parcelo ograditi, da nemarneži odpadkov (opazili smo tudi nekaj gradbenih) ne bodo več stresali na njihovo zemljo.
Identifikacija odpadka in krivca bo težka
Na enem od zavrženih sodov je bil dobro viden napis Ciech Sarzyna. Ko smo preverjali, kaj pomeni, smo ugotovili, da je to ime stare poljske tovarne za proizvodnjo zaščitnih kmetijskih kemičnih sredstev in gnojil ter raznih smol. Ali je v tem sodu ostanek katerega od njihovih izdelkov, je nemogoče trditi, to bi lahko razkrila le analiza snovi. Prav tako lahko le ugibamo, ali je kakšen kmet, obrtnik ali podjetnik sod uporabil le za shranjevanje nevarnih odpadkov in te pustil v naravi le zato, ker bi za njihov odvoz in predelavo na zakoniti način najbrž moral plačati več tisoč evrov.


Le nekaj stran smo opazili star avtomobilski sedež in polno črno vrečo odpadne embalaže raznih pijač. Pod nadvozom Štajerske ceste je namreč znano zbirališče odvisnikov in ljubiteljev pijančevanja na prostem. Žal je vzdolž štajerke tudi popolnoma zaraščen kanal za odvajanje meteorne vode, ki ga državni cestni vzdrževalci že dolgo niso očistili. 
Deli s prijatelji