Sviz še čaka na številne odgovore ministrice." />
ODPIRANJE ŠOL: DA ALI NE?

Štrukelj: 14 dni pred začetkom šole ne poznamo bistvenih odgovorov (VIDEO)

Meni, da je ministrica Simona Kustec premalo odzivna in da je država storila premalo. Sviz še čaka na številne odgovore ministrice.
Fotografija: Branimir Štrukelj, predsednik sindikata vzgoje in izobraževanja. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Branimir Štrukelj, predsednik sindikata vzgoje in izobraževanja. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Ob bližajočem se začetku novega šolskega leta in jutrišnjem napovedanem srečanju ravnateljev s predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje, Zavoda za šolstvo ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj opozoril na nekaj stališč, ki jih sindikat v vzgoji in izobraževanju zastopa.

image_alt
Ministrstvo sporočilo, kako bo letos potekalo šolanje


V Svizu menijo, da je cepljenje zaposlenih najboljši način za omejevanje epidemije, a naj bo to prostovoljna izbira posameznikov. Pojasnil je, da se tudi dogaja, da nekateri člani zapuščajo sindikat, ker ni naravnan bolj proticepilsko.

Po nekaterih ocenah je v vzgoji in izobraževanju cepljenih okoli 50 odstotkov zaposlenih, a točne številke niso znane, saj se cepljeni v cepilnih centrih ne izrečejo, v katerem poklicu so zaposleni.

Sviz ima za šolsko ministrico Simono Kustec številna vprašanja, a je v dvomih, da bo jutri dobil odgovore, saj se je že večkrat pokazalo, da smo v Sloveniji izgubili šolsko politiko, ki bi znala reagirati in bila predvidljiva, a vseeno upanje umira zadnje, je dejal.


Kaj bo jutri sporočil Kustečevi?


»Jutri bi želeli povedati, da 14 dni pred začetkom pouka ne poznamo bistvenih odgovorov, kako se bo pouk začel odvijati. Ko smo ugotovili, da precepljenosti ne bo, bi lahko izdelali scenarije, po katerih bi lahko mirneje delovali in se pripravili. Tako pa vedno znova dobivamo izmikajoče se odgovore. Če je bilo to lani še nekako razumljivo, pa se letos le poigravajo le še z živci zaposlenih, ravnateljev in staršev, kar je nedopustno,« je povedal Štrukelj.

O testiranju zaposlenih Štrukelj pravi, da so proti obveznemu testiranju, saj za to ni pravne podlage. Želijo si, da se zaposleni samotestirajo doma oziroma da ne hodijo v kraje zunaj dela, kjer čakajo v koloni na testiranje.

O napovedi, da bodo morali zaposleni izpolnjevati PCT-pogoje in se na 48 ur testirati, Štukelj pravi, da je še veliko vprašanj, na katera pa ne dobijo odgovorov z ministrstva. »Kaj se je spremenilo, da tedenska testiranja niso več zadovoljiva? 48 ur je tehnično neizvedljivo, saj zahteva ogromno preverjanj – kdo bo izvajal, kakšne bodo sankcije, kaj se bo zgodilo z dijaki in zaposlenimi, ki teh pogojev ne bodo izpolnjevali. Kaj, če pozabim potrdilo, da sem cepljen? Me bodo poslali domov. Takih vprašanj je cel kup in 14 dni prej ni nobenih protokolov in odgovorov,« je bil oster Štukelj. Nanizal je še nekaj vprašanj: »Kako bodo ravnali z zaposlenim, če ne bodo imeli PCT-pogoja? Po neki razlagi  ne bodo smeli v službo, ampak kje bomo dobili kader? Kje bodo dijaki spremljali pouk, če se bodo poučevali od doma? Šole nimajo gibljivih kamer … Lahko zagotovimo tudi njim enake pogoje za izobraževanje.«



Jezi ga, ker država ni zagotovila stabilnih pogoje za to, da bodo vrtci in šole odprti. »Kaj pa smo za to naredili? Že lansko poletje nismo nameščali čistilcev UV, zračnikov … Letos smo na to nekajkrat opozorili, pa nismo tega storili. Dobili smo le odgovor, da bomo odpirali okna ... In kako bo to pri, recimo, –10 stopinjah v vrtcu? In ko smo predlagali, da sredstva vložimo v prezračevanje, so rekli, da so razpisi javnega naročanja zapleteni, a čez noč smo spremenili, recimo, pogoje za upokojevanje. V enem letu niso storili ničesar.«

Ostro je še pripomnil: »Če ima država stotine milijonov za nakup orožja – ne govorim sicer proti temu nakupu –, kako je mogoče, da za varovanje otrok ne najde nekaj 10 milijonov, da šole opremi s čistilci zraka? To na etični osnovi ni sprejemljivo.«






 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije