ROMI

Strojanovi se širijo, naseljujejo tudi zemljo ministrstva za obrambo

Objavljeno 06. avgust 2013 09.27 | Posodobljeno 06. avgust 2013 00.17 | Piše: P. J.

Domačini pravijo, da je njihov sistem takšen, da hodijo od hiše do hiše in najprej preverijo, ali so vrata zaklenjena. Če so zaklenjena, pozvonijo, če niso, pa kar vstopijo.

Nasilje je povzročila vrnitev Strojanovih v Ambrus.

LJUBLJANA – Se še spomnite Strojanovih? Po ambruški aferi so družino, ki je takrat štela 13 članov, preselili na Roje pri Šentvidu. Danes je število družinskih članov zraslo na 50 (!) stalnih in občasnih članov, poroča Reporter.

Vsi odrasli Strojanovi nezaposleni

Strojanove je mogoče opaziti na območju Vižmarij, Šentvida, Broda, Tacna in Guncelj. Domačini pravijo, da je njihov sistem takšen, da hodijo od hiše do hiše in najprej preverijo, ali so vrata zaklenjena. Če so zaklenjena, pozvonijo, če niso, pa kar vstopijo.

Podatki pristojnega centra za socialno delo razkrivajo, da so njihove bivalne razmere slabe. Kljub temu da je tam, kjer so naseljeni, zidan objekt, so nekateri zaradi sporov in neurejenih družinskih razmer začeli živeti v šotorih in avtomobilskih prikolicah. Po uradnih podatkih naj bi tam živele štiri družine s 17 mladoletniki. Večina jih je nepismenih, šolo naj bi obiskovala le dva otroka. Po nekaterih podatkih družina prejema kar 13.000 evrov socialne pomoči na mesec, okoliški prebivalci pa pravijo, da jo ob plačilnih dneh pridejo Strojanovi iskat v belem beemveju. Vsi odrasli Strojani so uradno nezaposleni.

Občani se pritožujejo

V zadnjih dneh so na MOL zaradi Strojanovih prijeli tri pritožbe. Dve sta se nanašali na beračenje, ena pa na motenje posesti. Inšpektorji so ugotovili, da so se naselili tudi na naselje, ki ni njihovo. Zabojnik in bivalna prikolica sta postavljena na zemlji, ki je v lasti ministrstva za obrambo. Ministrstvo so pozvali, naj zadevo uredi po civilnopravni poti.

Doma na tuji zemlji

Domačini opisujejo, da je prav takšna taktika Romov. Naselijo se in se širijo na tujo zemljo. »Nikakor jih ne moreš pregnati, če pa vložiš tožbo ali jih z izvršbo skušaš pregnati, te mediji označijo za ksenofoba, razni varuhi vsemogočnih pravic pa pravijo, da imajo tudi Romi pravico do doma. Ja, seveda, samo ne na tuji zemlji.«
 

Deli s prijatelji