GRAD

Strmol je evropski grad leta 2018

Uredniki prestižne revije so izbrali sedem evropskih čudes; ocenjevalce so navdušile neverjetna ohranjenost in opremljenost gradu ter posebna kulinarična izkušnja.
Fotografija: Pogled na Strmol z glavne ceste Foto: Primož Hieng
Odpri galerijo
Pogled na Strmol z glavne ceste Foto: Primož Hieng

Letošnji naziv evropski unikatni grad je specializirana turistična revija Travel & Hospitality iz Londona podelila gradu Strmol ob vznožju Dvorjanskega hriba v bližini vasi Češnjevek, Grad in Dvorje pri Cerkljah na Gorenjskem. Ime je dobil po prvih lastnikih Strmolskih, tako da spada med redke v Sloveniji, ki so med celotnim obstojem ohranili slovensko ime. Danes je protokolarni objekt Vlade Republike Slovenije.

Pogled na Strmol z glavne ceste Foto: Primož Hieng
Pogled na Strmol z glavne ceste Foto: Primož Hieng

Podatki o ureditvi okolice konec 17. stoletja so zelo skromni. Verjetno se je na pobočju pod gradom razprostiral sadovnjak, na ravnini pod njim pa so bili štirje ribniki oziroma bajerji, ki so se napajali iz studenca; ta je imel izvir nedaleč stran. Do tja je vodila sprehajalna pot z drevoredom s klopmi za počitek. Od nekdanjih ribnikov se je ohranil le eden. Od tedaj se zasnova ureditve okolice ni bistveno spreminjala.

Pod gradom je bajer. Foto: Primož Hieng
Pod gradom je bajer. Foto: Primož Hieng

Današnjo zasnovo oblikuje dostopna pot, ki se v rahlem loku vzpne po pobočju na pravokotno dvorišče, obdano z zidom za gradom. Na zidu stojijo vrtne plastike puttov (dečkov, ki v rokah držijo razne predmete, živali in pridelke) ter ženskih figuric neznanega kiparja, ki so nekdaj krasile baročni vrt graščine Zalog (Wartenberg) in so jih v šestdesetih letih skupaj s plastikama atlantov z vzhodnega stopnišča graščine prenesli sem.

Na nasprotni strani dvorišča se pot spet spušča do priključka na bližnjo cesto. Med dostopnima potema je svobodno oblikovan park z elementi krajinskega sloga z oblikovanim jezerom in neavtohtonimi vrstami dreves.


Leta 1936 je grad s posestvom kupil gospodarstvenik Rado Hribar, sin Dragotina Hribarja. Tu sta z ženo Ksenijo ustvarila družabno zbirališče slovenskih in evropskih imenitnežev. S svojim prefinjenim, svetovljanskim okusom sta grad opremljala z bogato zbirko umetnin in predmetov izjemne vrednosti, te so na ogled še danes. Ena od strmolskih zanimivosti je krokodil, hišni ljubljenček gospe Ksenije, ki je pri skupnem kopanju ugriznil gospodarja in končal nagačen na salonski vitrini. Zdaj že pri vhodu prijazno pozdravlja obiskovalce.

Ksenija Gorup pl. Slavinjska in njen krokodil Foto: JGZ Brdo
Ksenija Gorup pl. Slavinjska in njen krokodil Foto: JGZ Brdo

Šestega januarja 1944 sta pod streli VOS padla oba lastnika graščine, Rado Hribar, rojen leta 1901, in njegova žena Ksenija Gorup pl. Slavinjska, rojena 1905. Tragično dogajanje sta v romaneskni obliki zajela Tone Perčič (In ti boš meni ponoči trkal na vrata) in Drago Jančar (To noč sem jo videl). Grad Strmol omenjajo tudi v drugih literarnih delih, med drugim so znani Spomini na Strmol Vilme Mlakar, roj. Urh, nekdanje strmolske sobarice, objavljeni v Kroniki 2006.


Grad Strmol so med letoma 2010 in 2012 v celoti obnovili, zdaj pa obratuje tudi kot butični grajski hotel. Organizirani so vodeni ogledi, ki običajno potekajo po urniku. Poleti so ob četrtkih ob 16. uri ter ob koncu tedna ob 15. in 17. uri. Če se v teh terminih tam odvija protokolarni ali drug dogodek, vodeni ogled odpade. Obiščete lahko tudi stalno razstavo o zakoncih Hribar, ki je postavljena v Kongresni pristavi kavarne Strmol. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije