OBČINSKI PRAZNIK

Strigli ovce in žagali drva (FOTO)

S starimi šegami in prikazom opravil navdušili množico. Ekološka kmetija ponujala naravno pridelane dobrote.
Fotografija: Za zimo si je treba nažagati kurjave.
Odpri galerijo
Za zimo si je treba nažagati kurjave.

V središču Šmartnega ob Paki, sredi idilične istoimenske občine pod Goro Oljko, kjer imajo že od ustanovitve občine ob martinovanju tudi svoj občinski praznik, se v Martinovi vasi vsako leto zares zavzeto pripravijo na to skoraj desetdnevno dogajanje, povezano z vinogradništvom in zgodbo njihovega farnega patrona. Tudi letos so potekale različne prireditve, ki so jih organizirali turistično društvo, Javni zavod TC Šmartno, občina Šmartno ter domači vinogradniki. Tudi sveta maša v cerkvi svetega Martina na Paki je potekala v duhu zahvale za letino ter dobrih gospodarskih dosežkov občine. Obred bogoslužja je vodil priljubljeni domači župnik Ivan Napret, že pred leti prejemnik visokega občinskega priznanja. Svoje delo so ocenili tudi občinski svetniki, župan Janko Kopušar pa je podelil občinska priznanja in nagrade za leto 2019.

Vaška skupnost Skorno je strigla ovce.
Vaška skupnost Skorno je strigla ovce.
Etno prireditev v Martinovi vasi je privabila številne domačine in celo goste iz oddaljenih krajev, med njimi iz Novega sela pri Vrnjački Banji v Srbiji. V Martinovi vasi so krajani vseh desetih zaselkov oziroma vaških skupnosti, nekaterih društev ter kmetij prikazali tipično življenje, delo in domača opravila v preteklosti, tradicijo vinogradništva, se zabavali in s starimi opravili, šegami ter degustacijskimi pogostitvami navdušili množico ljudi. Nekateri so priložnost izrabili za sejemsko dejavnost in so ponujali domače prehrambne izdelke, pletenine, oblačila ter predmete domače obrti. Rečičani so prikazali hmeljarska opravila, zaselek Skorno striženje ovac in pletenje iz domače volne, Gavce Veliki Vrh vzdrževanje sodov za vino in tolkec ter pastirsko življenje, vasica Gorenje se je predstavila z izdelovanjem lesenih zabojev za sadje, Paškovaščani pa so mleli žito z žrmljami. Krajani Šmartnega so pripravljali drva za zimo, Slatinčani so trgali in luščili fižol ter shranjevali nekatere druge poljske in vrtne pridelke v krogu številne družine, ekološka kmetija Potočnik-Poprask pa je obiskovalcem ponudila ekološko pridelane dobrote.
Vaška skupnost Rečica ob Savinji je prikazala običaje in življenje hmeljarjev.
Vaška skupnost Rečica ob Savinji je prikazala običaje in življenje hmeljarjev.
Paškovaščani so prikazali tudi mletje z žrmljami.
Paškovaščani so prikazali tudi mletje z žrmljami.

Ko je sveti Martin naredil vino, sta predsednica Društva vinogradnikov Šmartno ob Paki Mojca Praprotnik in vinogradnik leta 2018 Danilo Pokleka letošnjemu zmagovalcu podelila prestižni naziv kletar leta 2019. To je postal Mihael Fajfar, ki so mu člani Vinogradniškega društva Šmartno izročili spominsko keramično priznanje in velik ključ kleti. Fajfar je kletar leta postal že petič v več kot 20-letni vinogradniški karieri. Odlični vinogradnik, ki na leto pridela do 8000 litrov vina, si je prikletaril že več kot 150 zlatih medalj. 
Velika družina iz Slatine je takole sedla k delu.
Velika družina iz Slatine je takole sedla k delu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije