KAJ PRAVIJO?

Strah zaradi prevzema Perutnine Ptuj: prihaja gensko spremenjena hrana?

Njihovi proizvodi so brez GMO, izpostavljajo v Perutnini Ptuj.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Tadej Regent, Delo

PTUJ – »V Srbijo prihajajo piščanci, hranjeni z GMO?« je le eden od naslovov, ki se je v zadnjih dneh pojavil v srbskih medijih. Zgornje vprašanje si zastavljajo, saj slovensko Perutnino Ptuj prevzema ukrajinski MHP, ki je v lasti bogatega Yuriya Kosiuka. Novosti pa za Ukrajince pišejo, da naj bi krma za živali v večjem deležu izhajala iz cenejših gensko spremenjenih soje in koruze.

Obrnili smo se na Perutnino Ptuj, kjer so glede MHP zapisali, da izjav, dokler postopki še niso zaključeni, ne dajejo. Seveda nismo mogli mimo vprašanja, ali se perutnino v Slovenijo sme hraniti z gensko spremenjeno krmo. »Proizvodi Perutnine Ptuj so brez GMO. Pri svojem delovanju sledimo smernicam in dosledno upoštevamo evropsko in državno zakonodajo ter mednarodno priznane certifikate kakovosti. Smo pod rednimi pregledi kakovosti, ki jih izvaja Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter sami opravljamo vsakodnevne interne monitoringe v okviru interne politike in sistema zagotavljanja najvišje kakovosti, varnosti in sledljivosti,« so zapisali.

Kaj pravijo Ukrajinci

Ukrajinsko podjetje MHP je srbsko javnost prek agencije Tanjug obvestilo, da ne uporabljajo gensko spremenjene krme za živino niti v kateri koli drugi fazi proizvodnje mesa. Prav tako so izpostavili, da piščančjega mesa, proizvedenega v Ukrajini, nimajo namena prodajati v balkanski regiji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije