JUBILEJ

Štirideset let že tkejo planinske vezi

Objavljeno 06. oktober 2014 20.25 | Posodobljeno 06. oktober 2014 20.27 | Piše: Sonja Suhadolc

Planinsko društvo Delo in kolegi iz PD Grafičar so praznovali v Kamniški Bistrici.

Dušan Resnik v družbi Marinke Koželj Stepic.

Ponosni na dosedanje delo in veseli ponovnega druženja so se planinci Planinskega društva Delo in planinci PD Grafičar pred dnevi zbrali na tradicionalnem, a vendarle posebnem svečanem srečanju ob praznovanju 40-letnice druženja obeh društev. Delovi planinci so tako kot vedno v veselem razpoloženju pred domom v Kamniški Bistrici čakali svoje planinske prijatelje iz Hrvaške, le da tokrat za odtenek bolj svečano in tudi malce nervozno. Prisrčen pozdrav in objem prijateljev in ljubiteljev gora iz PD Delo in PD Grafičar bosta ostala v nepozabnem spominu.

Praznovanje tako visoke obletnice skupnega druženja, pohodništva, planinarjenja, povezovanja, ohranjanja stikov, včasih tudi zunaj začrtanega letnega programa slovenskega in hrvaškega društva, je nekaj izrednega. Tudi to je bila v vseh letih druženja pot navzgor, pot, ki bogati in osrečuje vse, ki so ostali zvesti tej navezi.

Predsednik PD Delo Dušan Resnik je v svečanem govoru med drugim povedal, da so se v 40 letih stkale prijateljske vezi, izražena je bila želja po stalnem druženju na skupnih poteh v takratni Jugoslaviji, želja po vodenih pohodih in pozneje, pa vse do danes, skupno uživanje lepot slovenskih in hrvaških gora. »Planinci smo povezani in za nas meje niso ovira. Člani PD Delo in PD Grafičar se med drugim vsako leto srečujejo na Rašici, Kisovcu, Medvednici in tradicionalno organizirajo po dva skupna izleta. Povezujejo nas tudi prenekatera skupna priznanja. Hrvaška Planinska zveza letos praznuje 140 let, slovenska Planinska zveza je mlajša, lani je praznovala 120 let. Tako sta se Slovenska PZ in Hrvaška PZ dogovorili za skupno razstavo v planinskem muzeju v Mojstrani z naslovom Skupaj v gore.« Planinci so skupaj prehodili Velebit, Kapelsko pot, Brač, Cres, Vis, Krk, Dugi otok, se povzpeli na Mangart, Mrzlo goro, Komno, Blegoš, Kum, Nanos in še mnogo drugih.

Poznanstvo med planinci se je naključno začelo leta 1974. Z obeh strani je bila izražena želja po druženju med obema grafičnima društvoma. To je bilo takrat, ko so se trije člani PD Delo udeležili občnega zbora PD Grafičar, razvila se je simpatija, ki je obrodila sadove. Planinci obeh društev so že isto leto obiskali Kriško goro in Triglav. Izleti in srečanja so se kar vrstila, v gorah so se zbližali in sklenili, da se pobratijo. Septembra 1978 sta na Govejku slovesni listini podpisala oba takratna predsednika. Nadaljnje povezovanje in delo vseh se je razvijalo, tako da letos praznujejo. Gre za druženje tiste vrste, ko lahko na skupni poti presežejo probleme vsakdanjega bivanja, za dan ali dva zaobidejo krizo in se sprostijo v naravi. O skupnih srečanjih in izletih je bilo veliko napisanega v biltenih obeh društev.

Za dobro organizirane izlete, ki so bili povezani tudi s kulturo in zgodovino, se morajo planinci obeh društev zahvaliti tudi predanemu pokojnemu predsedniku PD Delo Jožetu Gašpariču, grafičarju, ki je znal društvo voditi in privabiti nove člane. V njegov spomin se planinci vsako leto v začetku septembra zberejo na Krimu. Čestitke za 40-letno druženje, ki je poleg prijateljstva povezano z neutrudnim delom članov obeh društev, je poslal tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik.

Priznanje za ta visoki jubilej sta iz rok predsednice Meddruštvenega odbora PD Ljubljana Marinke Koželj Stepic prejeli obe društvi. Predsednica je izrekla iskrene čestitke in med drugim dejala: »Ko sem se začela družiti s planinci obeh društev, sem ugotovila, da gre za veliko več kot druženje. Gre za posebno druženje, za močno voljo planincev iz obeh društev, ki so zgradili pot med Ljubljano in Zagrebom in obratno.«

»Najlepši del življenja planinca so doživetja v planinah in naravi. Eno od doživetij je bilo spontano srečanje planincev grafičarjev, ki ima cilj biti v gorah in ne šteje poklica, državljanstva, vere. Pomembni so prehojena pot in prijateljski ljudski odnosi, v katerih se počutimo, kot da smo vsi ena družina. To dolgoletno prijateljstvo in sodelovanje je fenomen, ki ne druži le dveh planinskih društev, druži ljudi. Vsako društvo zase je v 40 letih dalo svoj pečat in tako ustvarilo prelep mozaik,« je povedal predsednik PD Grafičar Vlado Sor.

Nekaj živih spominov 40-letne zgodbe so obudili tudi najstarejši člani obeh društev po stažu, ki so deloma tudi krivci za začetek. Med njimi Slavo Milosavljević, Janez Porenta, Dado Kralj, Nikolaj Levičnik, ki so nam natresli poln ruzak spominov in nepozabnih doživetij. Najlepša izrečena misel tega večera je bila, da za tovrstno druženje ni recepta, je le objem, in da prijateljstva nikoli ni preveč.

Na to praznično soboto se je v Kamniški Bistrici zbralo 40 planincev iz PD Grafičarja in tudi toliko planincev iz PD Dela. Prireditev ni bila zgolj slavnostne narave, saj je dopoldne 13 planincev kljub meglicam, ki so se podile čez sive očake, osvojilo vrh Kamniški dedec (1583 m), drugi so se odpravili na lažjo, a zelo zanimivo pot in si ogledali tri balvane: Žagane peči (912 m), Lepi kamen (888 m) in Sivnice (925 m).

Ta dan si bomo planinci, vajeni hrane iz ruzaka, po zaslugi donatorjev zapomnili tudi po dobri večerji in živahni glasbi.

Deli s prijatelji