Štiri osebe umrle, tri tisoč ljudem vabilo na testiranje

Na intenzivni negi je trenutno 26 oseb, iz bolnišnice pa sta bila odpuščena dva.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Dejan Javornik

Vlada je prek twitterja sporočila nove podatke o novem koronavirusu v Sloveniji. Včeraj so testirali 685 oseb, od tega je bilo 13 pozitivnih, statistika umrlih pa se je v enem dnevu povečala za štiri, s 70 na 74. Včeraj smo poročali, da je stopnja smrtnosti zaradi novega koronavirusa v Sloveniji skoraj tolikšna kot na Kitajskem. Na intenzivni negi je trenutno 26 oseb, iz bolnišnice pa sta bila odpuščena dva.

Novosti, ki so povezane s koronavirusom v Sloveniji:

20.21
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 37 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 10 v enoti intenzivne terapije. Med njimi je devet intubiranih in mehansko ventiliranih.

V mariborskem UKC je bilo v soboto hospitaliziranih 27 bolnikov s covidom-19, devet jih je bilo v enoti intenzivne terapije. V soboto je pri njih umrl en bolnik s covidom-19, skupaj do zdaj štirje.

V Splošni bolnišnici Celje pa je s to boleznijo hospitaliziranih 19 oseb, od tega šest na intenzivni terapiji. Iz bolnišnične oskrbe sta bili danes odpuščeni dve osebi, sprejeta pa ena, so sporočili iz štaba civilne zaščite za Zahodno Štajersko.

20.15 S ponedeljkom bo življenje v Sloveniji nekoliko drugačno, saj bodo sproščeni nekateri ukrepi. Med drugim vrata oidpirajo trgovine z gradbenim materialom in vulkanizerji.

16.39 Policisti ta konec tedna ne beležijo večjih kršitev gibanja zunaj občine prebivanja. Policisti z območja Kranjske Gore pa so zabeležili večje število kršitev med pešci in kolesarji. V soboto in danes so do zdaj zavrnili 22 kolesarjev in 14 pešcev na kolesarski stezi pred Mojstrano ter skupaj 17 osebnih avtomobilov in motornih koles pred Hrušico.

16.29 Predsednik države Borut Pahor je nagovoril hrvaškega kolega Zorana Milanovića in hrvaške državljane ter jim izrazil podporo v boju proti novemu koronavirusu. Njegovo sporočilo je pri naših južnih sosedih naletelo na pozitiven odziv.

18.35 V zadnjem tednu so veliko prahu dvignile zaščitne maske, za katere se je sprva trdilo, da so iz papirja in da naj bi bile preplačane. Direktor podjetja Seti Aleš Šarec, ki je dobavilo material za te maske, je danes opozoril, da se zaradi trenutnih dogodkov podjetju dela velika poslovna škoda, čeprav nimajo nič s tem poslom z blagovnimi rezervami. »Smo le dobavitelj materiala za maske, s poslom z blagovnimi rezervami nimamo nič,« je zatrdil.

13.44 Med slovenskimi vojaki, ki delujejo v misiji Kfor na Kosovu, za zdaj ni potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, je za STA danes povedal načelnik oddelka za stike z javnostjo generalštaba Slovenske vojske, polkovnik Marjan Sirk, poroča STA. Zaradi koronavirusne bolezni 19 sta umrla dva civilista, ki sta delala pri mednarodni misiji Kfor pod vodstvom zveze Nato. Pri misiji so v soboto pozno zvečer še potrdili, da se je z novim koronavirusom okužilo več vojakov. 

Do zdaj edini okuženi slovenski vojak na misijah v tujini je pripadnik Slovenske vojske, ki so ga že pripeljali v domovino iz Malija.

13.19 V soboto so največ primerov okužbe z novim koronavirusom potrdili v Ljutomeru. Gre za novookužene v tamkajšnjem domu starejših občanov. V Ljubljani, kjer je sicer največ okuženih, v soboto ni bilo novega primera. Skupaj so okužbo z novim koronavirusom do konca dneva v soboto potrdili v 150 slovenskih občinah, poroča STA.

12.01 Velenjski hotel Paka bosta danes do 14. ure zapustili še zadnji osebi, ki sta bili tam v karanteni, medtem ko v postojnskem hotelu Epic ostaja še 13 oseb. Pet jih je danes karanteno zapustilo, na novo pa je prispela ena oseba. V prihodnjih dneh ga bodo po dodatnih testih zapuščali še tisti, ki so v karanteno prišli iz Španije, Anglije in Avstrije, poroča STA.

11.40 Kako težka je bitka s koronavirusno boleznijo, preberite v članku Aljaž, ki je prebolel covid-19: Lahko se že počutiš izvrstno, pa pride spet udar in ne moreš nič.

11.25 Raziskava razširjenosti covida-19 v Sloveniji je prva tovrstna pri nas, zato je njen potek težko predvideti v potankosti. Vabilo so že poslali 3.000 prebivalcem, prva testiranja načrtujejo za ponedeljek. Predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec poziva povabljene, da sodelujejo, saj bo to ključno za sproščanje ukrepov, poroča STA.

10.38 V domu za starejše občane v Ljutomeru so v soboto opravili 34 testiranj na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivni so bili testi pri štirih stanovalcih in enem zaposlenem. Tako je skupno pozitivnih 110, od tega 81 stanovalcev, 22 zaposlenih in sedem zunanjih zaposlenih. Ozdravelih v soboto ni bilo, so pojasnili v domu, poroča STA.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije