Število okuženih se povečuje, minister opozarja zdravnike

Na dežurno številko kličejo celo zdravniki.
Fotografija: Aleš Šabeder. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Aleš Šabeder. FOTO: Zaslonski posnetek

Minister za zdravje Aleš Šabeder je na tiskovni konferenci pojasnil aktualno stanje glede okuženih s koronavirusom v Sloveniji. Ob 14. uri je bilo potrjenih 31 primerov, opravili pa so 1643 testiranj. V tem trenutku je največ potrjeno okuženih na območju Ljubljane (15), v Metliki oziroma na Dolenjskem je potrjenih 10 primerov, v Mariboru trije (3), v Portorožu pa so potrdili en primer. Za dva še nimajo podatkov.

Opomba: podatki za 5. marec so do 18. ure, 6. marec do 16.30, 7. marec do 15.30, za 8., 9. in 10. marec pa do 14. ure. FOTO: S. N.
Opomba: podatki za 5. marec so do 18. ure, 6. marec do 16.30, 7. marec do 15.30, za 8., 9. in 10. marec pa do 14. ure. FOTO: S. N.

Preberite tudi: Oster ukrep: prepovedali vstop vsem, ki prihajajo iz Italije


Odprt je klicni center s številko 080 1404, kjer po besedah Šabedra sprejmejo veliko klicev. A kot je opozoril, opažajo, da na dežurno številko, ki je namenjena za podajanje informacij o koronavirusu državljanom, kličejo tudi zdravniki in pediatri. Te je pozval, naj ne zasedajo linije navadnim državljanom, ki jim je ta številka namenjena, saj da imajo zase predvidene posebne kontakte. 

Prepoved med drugim ne velja za poroke in pogrebe 

Po prepovedi javnih prireditev v notranjih prostorih, ki se jih udeležuje več kot 100 ljudi, je prišlo do nekaterih nejasnosti, v katerih primerih to sploh velja. Kot je pojasnil Šabeder, ukrep velja za kinodvorane, ki sprejmejo 100 ljudi. Po njegovih besedah pa to ne velja za nakupovalna središča, manjše lokale, poroke, pogrebe in verske obrede.

Ljudje ne upoštevajo navodil in ogrožajo druge

Šabeder je potrdil incidenta v ZD Koper in urgenci v enoti na Bonifiki, kjer sta pacienta na pregled prišla osebno in tako ogrožala zdravstveno osebje ter druge bolnike. Pristojni so na tej točki znova pozvali, naj se ljudje držijo navodil in protokolov. Če imajo znake okužbe s koronavirusom, naj pokličejo izbranega zdravnika.
 

Vse, kar morate vedeti o koronavirusu, lahko preberete tukaj.


Predstojnica klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je pojasnila, da je danes pri njih hospitaliziranih 18 bolnikov z novim koronavirusom, pet pa jih gre domov.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije