SPUTNIK NA SEZNAMU CEPIV V SLOVENIJI

Znano, kdaj se bodo maturanti cepili, maturo bi lahko prestavili (VIDEO)

Sedemdnevno povprečje se je z včerajšnjih 931 znižalo na 875. Država se še naprej uvršča v oranžno fazo.
Fotografija: Interes med mladimi za cepljenje je podoben kot interes med ostalo populacijo, je dejala Kerstin Petričeva. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Interes med mladimi za cepljenje je podoben kot interes med ostalo populacijo, je dejala Kerstin Petričeva. FOTO: Leon Vidic, Delo

Ob opravljenih 4.253 PCR-testih so v četrtek potrdili 860 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je nekoliko manjši kot dan pred tem in znaša 20,2 odstotka (dan prej 20,8). V bolnišnicah se zdravi 639 bolnikov (dan prej 624), od tega na intenzivni negi 152 (dan prej 150). Vladni podatki še kažejo, da je umrlo pet oseb.

Po oceni sledilnika covida 19 je v državi 13.010 aktivnih primerov. Sedemdnevno povprečje novih primerov se je po podatkih Nijz z včerajšnjih 931 znižalo na 871.



Na današnji novinarski konferenci so predstavili, kako in kdaj bodo cepili maturante po novi posodobljeni nacionalni strategiji cepljenja. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je uvodoma povedala, da je vlada v četrtek na dopisni seji v prednostno skupino dodala tudi maturante, ki končujejo izobraževanje v srednjih šolah, zaposlene, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni, ter starše maturantov, ki so kronični bolniki.



Te skupine morajo svojo prijavo oddati na cepilno mesto kraja, kjer živijo, do ponedeljka. Cepili bi se lahko že 23. aprila, in sicer s cepivom Astrazenece in Moderne. Cepili se bodo lahko tudi pozneje, a pomembno je, da se cepijo prek maturo, zato se mudi.

image_alt
Jerala in Ihan besna na vlado, ker »vsiljuje predloge«


Petričeva je dejala, da so se za spremenjeno strategijo odločili na ministrstvu za zdravje in šolstvo, ter priznala, da so bili nekateri znotraj strokovnih skupin res proti temu predlogu. Vlada se je za prednostno skupino cepljenja maturantov odločila zato, da bi jim zagotovili varen prostor pri opravljanju mature in jih razbremenili strahu pred okužbo.



Na pomisleke, da bi maturanti morda zaradi cepljenja za kakšen dan zboleli in se ne bodo mogli učiti, je Petričeva povedala, da bodo zato cepljeni še pred maturo in da »reakcija po cepljenju ne bi smela pretirano vplivati na njihov uspeh«.

Maska bo na maturi obvezna.

Maturanti in zaposleni so po spremenjeni nacionalni strategiji uvrščeni v skupino s starejšimi od 60 let in kroničnimi bolniki.



Začetek splošne mature je predviden 4. maja, ko naj bi maturanti pisali esej iz slovenščine. Morda bo matura prestavljena na konec maja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije