ZA TRI MESECE NA MEJE

Število okuženih naraslo, predsednik Pahor za vojsko na meje

Objavljeno 23. marec 2020 14.42 | Posodobljeno 23. marec 2020 16.14 | Piše: STA, Ma. M., N. B.

V Sloveniji je s koronavirusom okuženih 442 oseb. Na novo so okužbo v zadnjih 24 urah potrdili pri 28 osebah.

Vojska na meje? Fotografija je arhivska. FOTO: Jure Eržen, Delo
V Sloveniji so potrdili 442 primerov novega koronavirusa, do zdaj so opravili 13.812 testiranj. Danes je v Sloveniji umrla tretja oseba okužena s koronavirusom

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 32 bolnikov, osem se jih zdravi na oddelku intenzivne terapije, so sporočili iz bolnišnice.

V Mariborskem UKC pa je hospitaliziranih 11 bolnikov. Dva se zdravita na intenzivni enoti, oba sta že bila intubirana, so v UKC Maribor zapisali na Twitterju.

Tri osebe, ki so imele potrjeno okužbo s koronavirusom, so umrle. Kot je pojasnil vodja oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb, so imeli vsi trije bolniki pridružene bolezni. Prav pridružene bolezni so pomemben dejavnik za smrt bolnika s koronavirusom, so zapisali v ljubljanskem UKC.

Največ bolnikov iz osrednje Slovenije

Po epidemioloških podatkih, ki jih je NIJZ prejel danes do 10. ure, 151 obolelih prihaja iz osrednjeslovenske regije, 78 iz savinjske in 59 iz jugovzhodne Slovenije. 44 bolnikov prihaja iz podravske regije, 29 iz gorenjske, 18 iz koroške in 16 iz primorsko-notranjske. 12 jih prihaja iz obalno-kraške regije, 11 iz pomurske, šest iz goriške ter pet iz posavske in zasavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov.

Predsednik Republike Borut Pahor pa je danes na ločena pogovora sprejel ministra za obrambo Mateja Tonina in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Med drugim se je z njima pogovarjal o utemeljenosti razlogov za uveljavitev člena 37 a zakona o obrambi.

Po pogovorih z ministroma za obrambo in notranje zadeve predsednik Pahor razume potrebo policije po pomoči vojske pri varovanju državne meje, toda izključno za varovanje državne meje. Ocenjuje, da bi bila taka odločitev državnega zbora na predlog vlade v sedanjih okoliščinah, ki jih zaznamujeta sovpadanje povečevanja ilegalnih prehodov državne meje in ukrepanje proti širitvi koronavirusa, smiselna in sprejemljiva. Poudarja pa, da mora biti podelitev takšnih pooblastil strogo v okvirih zakona, največ za obdobje do treh mesecev, so sporočili iz predsednikovega urada. 

V nedeljo je bilo okuženih 414 ljudi. Slovenski zdravnik pa napoveduje vrhunec katastrofe
Deli s prijatelji