SPREMLJAJTE TRENUTNO STANJE

IZ MINUTE V MINUTO: V Italiji v enem dnevu 250 smrti, Danska in Poljska zapirata meje

Madžarska uvedla nadzor na meji s Slovenijo. Kandidat za ministra: »Potrebni so najhujši mogoči ukrepi.«
Fotografija: Infekcijska klinika Univerzitetnega kliničnega centera Ljubljana. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Infekcijska klinika Univerzitetnega kliničnega centera Ljubljana. FOTO: Uroš Hočevar

Število okuženih z novim koronavirusom bo danes preseglo stotico. Čeprav vrtci in šole začasno zapirajo vrata v ponedeljek, bo verjetno že danes veliko otrok ostalo doma, s tem pa tudi nekateri starši. Meja z Italijo je po novem zaprta tudi za železniški, avtobusni in tovorni promet. V Sloveniji je pričakovati postopno ugašanje javnega življenja.

21.20 Nov primer okužbe na osnovni šoli, virus potrjen pri zaposleni.

20.16 Danska in Poljska zaradi koronavirusa zapirata meje

20.00 V Italiji je zaradi koronavirusa v zadnjem dnevu umrlo še 250 ljudi. Koronavirusna bolezen je skupno zahtevala 1.266 življenj.

19.30 Bodoči obrambni minister: »V različnih krogih se širijo informacije, da naj bi Ljubljano zaprli in razglasili strogo karanteno. Gre za lažno novico

18.00 Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan: »Potrjen prvi primer okuženega s koronavirusom v MO Koper.«
V MO Koper prvi potrjeni okuženi s koronavirusom. FOTO: Zaslonska Slika
V MO Koper prvi potrjeni okuženi s koronavirusom. FOTO: Zaslonska Slika

17.20 Pošta Slovenije zaostruje ukrepe pri dostavi in izročanju pošiljk​. V nabiralnike bodo poštarji še vedno dostavljali pisma.

17.10 Ministrstvo za izobraževanje: »Za koriščenje nujnega varstva otrok, šolarjev bo zaposleni potreboval izjavo delodajalca

16.30 Svojce zaprtih oseb in druge obiskovalce obveščajo, da je bil zaradi preprečitve širjenja in morebitne okužbe z novim koronavirusom sprejet sklep, da se do preklica prepovedo vsi obiski v zavodih za prestajanje kazni zapora in prevzgojnem domu.

15.50 Napoved iz Španije: predsednik vlade Pedro Sanchez bo v soboto razglasil izredne razmere. Vlada je tudi odredila zaprtje vseh klubov, lokalov, diskotek, fitnesov, športnih centrov, bazenskih kompleksov na Majorki in Ibizi. Število okuženih z novim koronavirusom je v Španiji preseglo 4.200, umrlo je 120 ljudi.

15.29 Tudi v litijskem zdravstvenem domu so omejili obisk. »Recepte, staleže in napotnice, prosim urejajte prek telefona,« je zapisano na spletni strani. V Litiji je trenutno mirno, naš bralec pa poroča, da je zdravstveni dom »kot hiša duhov«. Pred vhodom so že pred časom namestili table, ki obveščajo, kako naj obiskovalci ravnajo ob prihodu. Ob vstopu obiskovalce pričaka tudi zdravstveni tehnik oziroma sestra. Trenutno se domačini lepo držijo navodil, saj so številna opozorila vzeli resno in ne hodijo v zdravstveni dom.
Litijski zdravstveni dom je kot mesto duhov. FOTO: Bralec
Litijski zdravstveni dom je kot mesto duhov. FOTO: Bralec

14.19 V Zdravstvenem domu Kočevje, kjer so do vključno četrtka odvzeli 26 brisov pri morebitnih okuženih z novim koronavirusom, so med temi odkrili tri dejansko okužene.

14.15 »Državo ustavljamo za dva tedna,« je ukrepe povzela državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, Simona Repar Bornšek in poudarila, da panika absolutno ni na mestu. »Panika lahko dodatno oslabi naš imunski sistem,« je poudarila.
 

14.00 Do 14. ure je potrjenih 141 okužb, testiranih je bilo 4.346 oseb. Gre za skokovito naraščanje, včeraj je bilo ob 18. uri potrjenih 96 okužb. Prvi mož Civilne zaščite predvideva, da se bo v soboto sprejelo sklep o popolni ukinitvi javnega življenja. 


Izogibajte se socialnim stikom, je pozvala direktorica NIJZ Nina Pirnat: »Pozivamo vse starše, da dosledno upoštevajo ukrepe, da se ne bodo mladi združevali v lokalih, morda še ob kakšni pijači, ker s tem ogrožajo sebe in druge. Govorimo predvsem o bolnikih in starejših osebah.«

Nina Pirnat FOTO: Blaž Samec, Delo
Nina Pirnat FOTO: Blaž Samec, Delo


13.50 UKC Maribor je prešel na režim nujne medicinske oskrbe. Trenutno je hospitaliziranih pet okuženih, nobeden izmed njih ni v kritičnem stanju.

13.29 Slovenski škofje so v sklopu ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa od danes odpovedali vse svete maše, zato je te zdaj mogoče od doma spremljati prek televizije, radia in spleta.

13.22 Sodišča od 16. marca odločajo le o nujnih zadevah. Odredba in na njeni podlagi določeni drugi ukrepi bodo trajali do javno objavljenega preklica, vendar največ do 16. maja letos. Vsi razpisani naroki v zadevah, ki ne spadajo v zgoraj navedene nujne zadeve, se prekličejo. Razen v zgoraj navedenih nujnih zadevah v času trajanja posebnih ukrepov procesni roki ne tečejo, prav tako se ne vročajo sodna pisanja. Če je bilo sodno pisanje vročeno, začnejo teči procesni roki prvi naslednji dan, ko prenehajo veljati posebni ukrepi.

13.19 V občini Šmarje pri Jelšah je danes do 9. ure okužba s koronavirusom potrjena pri šestih osebah. Na testiranje je bilo poslanih 26 oseb, na izvide pa bo treba čakati do dva dni.

13.17 Kitajski časopis South China Morning Post je objavil vladne dokumente, ki razkrivajo, da so prvi primer okužbe s koronavirusom zabeležili že 17. novembra v provinci Hubej. To je sedem tednov prej, preden so kitajske oblasti oznanile, da so identificirali nov virus, in več kot dva meseca prej, preden so določena mesta zaprli oziroma razglasili karanteno. Peking trdi, da je prvi pacient zbolel 7. decembra.

13.16 UKC Ljubljana je objavil navodila, kako naj poteka samoizolacija.


13.06 Od ponedeljka, 16. marca, bodo vse dni, torej tudi med delavniki, za mestne avtobusne linije v Mariboru veljali sobotni vozni redi. Izjema bodo le nedelje in prazniki, ko bodo ostali v veljavi nedeljski vozni redi. Če se bo v začetku prihodnjega tedna izkazalo, da bo na avtobusih še manjše število potnikov od pričakovanega, bodo za vse dni uvedli nedeljske vozne rede. Vstopanje na avtobuse od jutri ne bo več mogoče pri sprednjih vratih.

Od sobote, 14. marca, bo na krožni kabinski žičnici Pohorski vzpenjači veljala omejitev vstopa, in sicer bosta v posamezno kabino lahko vstopila največ dva potnika. Ista omejitev bo veljala za sedežnico Pisker, kjer se bosta na posameznem (šest)sedežu lahko peljala dva smučarja. Po 15. marcu smuka na Pohorju ne bo več mogoča.

Vstop v avtobuse pri sprednjih vratih ne bo mogoč. FOTO: Mariborski Potniški Promet
Vstop v avtobuse pri sprednjih vratih ne bo mogoč. FOTO: Mariborski Potniški Promet


12.49 Družba Union hoteli, ki upravlja štiri ljubljanske hotele, je sporočila, da bosta Hotel Lev in Grand hotel Union zaradi zmanjšanega povpraševanja po namestitvah v Ljubljani in načrtovanih prenovitvenih del začasno zaprta. Namestitvene kapacitete so za primer povečanih potreb ponudili Nijz.

12.45 Do 150 milijonov Američanov bi se lahko okužilo s koronavirusom, je razkrila kongresnica Rashida Tlaib napovedi zdravnika Briana Monahana. To bi pomenilo, da bi se okužilo do 46 odstotkov prebivalcev.

12.42 »Po potrebi bomo izvajali upepeljevanje neprekinjeno oziroma 24 ur,« so sporočili iz Pogrebnega podjetja Maribor. Pogrebne slovesnosti se izvajajo zunaj in v najožjem družinskem krogu, do največ 10 ljudi. Sprejem pokojnika v mrliško vežico je od 8. do 9. ure zjutraj. Namesto dosedanjih 45 minut časa med pogrebi, se ta podaljša na 90 minut. Do nadaljnjega se ne izvaja poslovitve pred upepelitvijo, so še sporočili.

12.40 Celjska bolnišnica je zaradi novih epidemioloških razmer danes spremenila način zdravstvene obravnave na vstopni točki za odvzem in obravnavo oseb s sumom na novi koronavirus. Kot so sporočili, osebno naročanje za odvzem brisa ni več mogoče, saj morajo vsi bolniki najprej vzpostaviti telefonski stik z izbranim osebnim zdravnikom. Od danes se morajo vsi bolniki, ki prejmejo napotnico z najvišjo s stopnjo nujnosti 1, zglasiti na vhodu v urgentni center, kjer bodo dobili vsa potrebna navodila o izvedbi zdravstvene storitve.

12.39 Sinagoga Maribor bo od danes do petka, 27. marca 2020, zaprta za vse obiskovalce.

12.28 Število mrtvih po svetu je preseglo 5.000.

12.17 Izjava za medije o aktualnem stanju v zvezi s pojavom koronavirusa bo ob 14. uri.

11.49 Ministrstvo za obrambo sporoča: »Državljanke in državljane prosimo, če ne potrebujete nujne medicinske pomoči, pomoči gasilcev, nujne veterinarske pomoči, pomoči gorskih in jamarskih reševalcev ter drugih reševalnih enot, ne kličite na klic v sili na številko 112. Za iskanje zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 1404

11.27 Kandidat za ministra za zdravje Tomaž Gantar je na zaslišanju pred matičnim odborom, da so v boju proti koronavirusu potrebni »najhujši mogoči ukrepi«.
 
11.23 Potnike obveščamo, da Republika Hrvaška zavrača vse potnike i območij, kjer je razglašena epidemija sars-cov-2 (covid-19). Vsem, ki potujete oziroma načrtujete potovanje na Hrvaško predlagamo, da svoje potovanje preložite, obveščajo Slovenske železnice.

11.18 Narodni muzej Slovenije bo skladno s priporočili pristojnih služb in z namenom preprečevanja širjenja okužb zaprt od danes, 13. marca 2020, od 14. ure do preklica. 

11.16 Uefa je potrdila, da bodo vse tekme lige prvakov in evropske lige, načrtovane za naslednji teden, prestavljene.

11.12 Zaradi izrednih razmer bodo od ponedeljka, 16. marca 2020, do preklica spremenjeni vozni redi linij Ljubljanskega potniškega prometa. Sobotni in nedeljski vozni redi bodo ostali nespremenjeni. Medkrajevni avtobusi LPP bodo od 16. marca 2020 do preklica obratovali po delavniških voznih redih.

11.10 Pristojni mirijo, da je v trgovinah osnovnih življenjskih potrebščin dovolj. »Trenutno nismo v razmerah, ki bi obetale večji izpad pri dobavi hrane, mogoče zgolj nekaterih artiklov,« je v četrtek v oddaji 24ur zvečer povedala stara in kmalu nova ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

11.01 Na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba je policija v četrtek zvečer zavrnila tri potnike v osebnih avtomobilih, dva med njimi sta bila Romuna, eden pa Italijan. Vsi so imeli povišano telesno temperaturo. Samo danes zjutraj so zavrnili že pet potnikov, vsi so bili tuji državljani. Zaradi zavračanja tovornih vozil pa je na meji že gneča.

10.43 Zdravniki Zdravstvenega doma (ZD) Koper, ki je ena od vstopnih točk za jemanje brisov ob sumu na okužbo z novim koronavirusom, so trenutno prisiljeni opravljati dvojne turnuse, da lahko opravijo vse delo, je za STA povedala strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak. Za kadrovsko pomoč so prosili tudi ostale izvajalce, a za zdaj brez odziva.

10.40 Na schengenski meji Madžarske s Slovenijo in z Avstrijo od danes velja nadzor za zajezitev novega koronavirusa. Iz Slovenije je vstop na Madžarsko za vse mogoč po avtocesti Pince–Tornyiszentmiklos in na nekdanjem prehodu Dolga vas, slovenski in madžarski državljani lahko prečkajo mejo še po lokalni cesti pri Pincah, je sporočila madžarska policija. Za tiste, ki prihajajo iz Italije, Kitajske, Južne Koreje ali Irana, velja prepoved vstopa v državo. Izjema so madžarski državljani, ki morajo ob vrnitvi v domovino za 14 dni v državno karanteno.

10.32 Šolski center Rogaška Slatina je sporočil, da jih je Nijz obvestil o potrjeni okužbi pri enem izmed njihovih dijakov, zato so ob 9. uri prekinili pouk in dijake poslali domov.

10.27 Do danes do 9. ure so bili skupno pozitivni brisi treh stanovalcev in petih zaposlenih v Domu starejših občanov Metlika. Brise so sicer vzeli vsem zaposlenim in stanovalcem, izvidi ostalih naj bi bili znani jutri.

10.19 Svoja vrata zapira tudi Postojnska jama.

9.56 V Južni Koreji, ki je eno največjih žarišč novega koronavirusa zunaj Kitajske, je število ozdravljenih bolnikov prvič preseglo število novih okužb, ki je najnižje v zadnjih treh tednih. Južnokorejski center za nadzor in preprečevanje bolezni je sporočil, da so potrdili 110 novih primerov, s čimer se je skupno število okužb povzpelo na 7.979. Iz bolnišnic so medtem odpustili 177 ozdravljenih bolnikov. V Južni Koreji je koronavirusni bolezni podleglo 67 ljudi.9.42 Tržni inšpektorat opozarja gospodarske subjekte, ki potrošnikom zagotavljajo blago in storitve na trgu, naj v času razglašene epidemije zaradi novega koronavirusa spoštujejo zakonodajo o varstvu potrošnikov ter ne zvišujejo cen blaga in storitev, po katerih je v teh časih večje povpraševanje. Prav tako je treba vse kupce obravnavati enako.

9.38 Upravna enota Ljubljana je za preprečitev širjenja novega koronavirusa z današnjim dnem zaprla krajevne urade Velike Lašče, Dol pri Ljubljani, Škofljica, Dobrova, Medvode in Notranje Gorice. Neodložljive upravne storitve lahko opravite na sektorju za upravne notranje zadeve v času uradnih ur na Tobačni ulici 5, so sporočili z upravne enote.

9.14 Z današnjim dnem se do 18. ure zapreta ortopedska in dermatovenerološka klinika zaradi sprostitve prostorskih kapacitet za potrebe covida-19. Paciente obeh klinik, ki so sposobni odpusta, se odpusti domov, ostale pa premesti na druge klinike, so sporočili iz UKC Ljubljana.

8.56 Na meji z Madžarsko je prepovedan promet za vsa vozila, ki prihajajo iz Italije.

8.30 Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko bilo zaradi premajhnega števila testiranj in neprijavljenih primerov po svetu lahko okuženih veliko več ljudi, kot kažejo uradne številke.

7.59 Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so posredovali okrožnici osnovnim šolam, osnovnim šolam s prilagojenim programom, glasbenim šolam, zavodom za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, srednjim šolam, dijaškim domovom, višjim strokovnim šolam in organizacijam za izobraževanje odraslih glede usmeritve o organizaciji dela v primeru začasne prekinitve izvajanja vzgojno-izobraževalne dejavnosti v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Trump in brazilski predsednik Jair Bolsonaro, katerega sodelavec je okužen s koronavirusom. FOTO: Reuters
Trump in brazilski predsednik Jair Bolsonaro, katerega sodelavec je okužen s koronavirusom. FOTO: Reuters
7.40
Predsednik ZDA Donald Trump, ki je predlagal odpoved letošnjih poletnih olimpijskih iger v Tokiu, je bil izpostavljen koronavirusu, saj je okužen pomočnik brazilskega predsednika, ki se je s Trumpom srečal prejšnji konec tedna na Floridi.

7.38 S koronavirusom je po svetu okuženih več kot 134 tisoč ljudi, umrlo jih je skoraj 5.000, od tega samo v Italiji 1.016. Na Kitajskem so drugi dan zapored imeli manj kot deset okužb, v četrtek se je okužilo pet ljudi.

7.37 Pozitiven na koronavirus je tudi nogometaš Chelseaja Callum Hudson-Odoi, v samoizolaciji je tudi celotna ekipa nogometnega moštva iz Londona.

7.31 Na slovensko-italijanski meji velja omejitev tovornega prometa pri vstopu v Slovenijo, katerega končna destinacija ni Slovenija. Omejitev ne velja v primeru prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči.

7.25 Dirko formule 1 v Melbournu so tudi uradno odpovedali.

7.14 Trener angleškega nogometnega moštva Arsenal Mikel Arteta je okužen s koronavirusom. Vodstvo Premier lige se bo danes sestalo in odločilo, ali bodo prvenstvo nadaljevali.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije