PRED PRIČAKOVANO PODRAŽITVIJO

Številne bencinske servise zapirajo, toliko naj bi od torka plačevali za gorivo (FOTO)

Pred pričakovano torkovo podražitvijo zelo povečano povpraševanje po pogonskem gorivu.
Fotografija: Obvestilo strankam na črpalki na Vrhniki. FOTO: bralka Milena
Odpri galerijo
Obvestilo strankam na črpalki na Vrhniki. FOTO: bralka Milena

Na bencinskih servisih po Sloveniji, kot smo že poročali, zaznavajo povečano povpraševanje po pogonskem gorivu. Ponekod prihaja zaradi tega tudi do kratkoročnih izpadov zaloge, so pojasnili v Petrolu.

Kot so poročali na 24ur, pa dizla ali bencina (ali pa kar obeh) na nekaterih servisih Petrola in OMV Slovenija ni mogoče natočiti. Ob prihodu voznike namreč pričaka sporočilo, ki jih obvešča, da goriva zaradi povečanega povpraševanja trenutno ni na zalogi.

Čakajo na gorivo. FOTO: bralka Milena
Čakajo na gorivo. FOTO: bralka Milena

Medtem ko pri MOL Slovenija sprva težav ni bilo, naj bi se te zdaj pojavile tudi tam. Dodatno je povpraševanje povečano ob vračanju tujih turistov iz obmorskih krajev in Hrvaške, ki želijo gorivo zaradi nižjih cen natočiti v Sloveniji.

Preberite tudi: 

image_alt
Vlada odločila: od torka vnovič delna regulacija cen pogonskega goriva (VIDEO)

Do povečanega povpraševanja prihaja po tistem, ko je vlada v sredo sprejela uredbo o oblikovanju cen posameznih naftnih derivatov, ki bo z 21. junijem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

Preberite še

image_alt
Kaj se dogaja? Na bencinskih servisih zmanjkuje pogonskega goriva

S tem bo konec ureditve, ki je začela veljati 11. maja in po kateri je najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih določena pri 1,560 evra za liter, dizla pa pri 1,668 evra za liter. S tem je bistveno nižja kot v okoliških državah, z izjemo Madžarske.

Od torka naprej: cena 95-oktanskega bencina 1,74 evra za liter, cena dizla pa 1,81 evra

Glede na rast cen nafte in naftnih derivatov v zadnjem času in še vedno šibak tečaj evra je tako kljub omejitvam marže in odpravi nekaterih dajatev s torkom pričakovati občutnejši dvig cen.

FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Pri časniku Finance so izračunali, da bo glede na vse vstopne parametre cena 95-oktanskega bencina po osrednji oceni v torek dosegla približno 1,74 evra za liter, cena dizla pa 1,81 evra.

Gneča na črpalki v Šiški v Ljubljani. FOTO: bralec Tomaž
Gneča na črpalki v Šiški v Ljubljani. FOTO: bralec Tomaž

Kakšna pa je vaša izkušnja na črpalki? Sporočite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije