ŠTEVILKE, OB KATERIH SE DRŽIMO ZA GLAVO

Kacin pojasnil visok delež pozitivnih in razkril novo žarišče okužb (VIDEO)

Črna koronastatistika se nadaljuje. Vlada bo danes v ožji, covidni sestavi, jutri pa bo celotna vlada odločala o morebitnih spremembah ukrepov.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: Anže Malovrh, STA
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: Anže Malovrh, STA

Začetek tedna je vlival še nekaj optimizma, da se epidemiološko stanje morda le obrača v pravo smer, a danes je sledila huda streznitev; v torek so potrdili kar 2429 novih okužb, delež pozitivnih testov je bil prav tako katastrofalen – 33,8-odstoten. Umrlo je še 57 ljudi.
 

Številna nova žarišča

Včerajšnji delež okuženih testov je velik, a ga je mogoče tudi pojasniti; vse več se uporabljajo hitri testi, ki pa niso najzanesljivejši, zato je pozitiven rezultat treba potrditi tudi s PCR-testom. To je na tiskovni konferenci povedal vladni govornik za covid 19 Jelko Kacin. Ko prihajajo samo pozitivno ugotovljeni s hitrih testov, je delež med PCR-testi toliko večji. Ker se testira več, očitno s tem odkrijejo bistveno več pozitivnih in predvsem asimptomatičnih okuženih. Po njegovem imamo tako bolj realne podatke, koliko je zares okuženih. Podatki kažejo na številna nova žarišča, med katerimi izstopajo Krško s 97 okužbami, Slovenska Bistrica (73 okužb), Novo mesto (77), Koper (66), Idrija (56), Velenje (55), Trebnje (32), Šentjur (30), Ilirska Bistrica (32), Brežice (37). V Ljubljani je bilo okužb 219, v Mariboru pa 165.

Med stanovalci domov za starejše občane (DSO) je ​največji porast okužb v Domu starejših Ljubljana Moste Polje (49), SeneCura Dom starejših občanov Maribor (28), DSO Ilirska Bistrica (23), DSO Idrija (v Enoti Idrija 23 in v Enoti Marof 17), DEOS Center starejših občanov Medvode (11), DSO Krško (30) in CSO Ormož (13).



Ob 16. uri bo zasedala vlada v 'covidformatu', je napovedal Kacin in pojasnil, da bodo govorili tudi o cepljenju ter o načrtu sproščanja ukrepov. Kaj konkretno bo sprejela vlada, če kaj, bo znano po seji vlade jutri predvidoma zgodaj popoldne.

Številke bodo verjetno še višje

Namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem institutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager je pojasnila, da je le Gorenjska močno izboljšala epidemiološko sliko. Hitri testi v DSO, ki jih bodo dokazovali tudi s PCR-testi, utegnejo v prihodnjih dneh številke povečati. ​Nespoštovanja ukrepov je še vedno preveč, kar kažejo tudi epidemiološka poizvedovanja, je poudarila.

​Ankete nakazujejo, da posamezniki ne upoštevajo osnovnih ukrepov za preprečevanje širjenja covida 19, kot so nošenje maske, distanca ter higiena rok in kašlja. Ti ukrepi so nujni tudi na delovnih mestih, kjer se je med 23. in 28. 11. najverjetneje okužila kar četrtina ljudi.​ »Kljub vsem načrtom delodajalcev, je pomembno, da je na delovnem mestu vsak posameznik tisti, da ukrepe vzame zares in jih izvaja. Le tako bodo ukrepi dosegli namen.« Kot možni razlog visokih številk v torek je tudi ona omenila uvajanje hitrih testov, saj pozitivne rezultate hitrih testov potrjujemo s PCR-testi.

Vsak mora spoštovati ukrepe

Razmere v EU se izboljšujejo, je dejala Čakš Jagrova. Evropske države enotno uvajajo približno enake ukrepe, tako da ni mogoče izpostaviti enega ukrepa, ki bi ga kakšna država sprejela in je zato tam boljša epidemiološka slika. Poudarila je, da mora vsak posameznik spoštovati preproste ukrepe za zajezitev virusa. Ugibati, koliko je dejansko okuženih v Sloveniji, ni želela, je pa dejala, da je število gotovo višje od uradnih številk. Epidemiološka situacija ni ravno dobra, bo pa odprtje šol stvar več strok, treba bo vse to pretehtati, odločitev pa je potem skupna.

Hitri testi odkrili okužbe med zaposlenimi

Direktorica družbe DEOS Irena Vincek je pojasnila, da so okužbe vstopile tudi v njihove centre, a kasneje in v manjšem obsegu. Vire, zaposlene in zaščitno opremo po potrebi selijo med domovi. »Veliko smo vložili tudi v izobraževanje zaposlenih. Hitro ukrepanje je ključno.« Že od oktobra poleg PCR-testov uporabljajo tudi hitre teste, s katerimi so med zaposlenimi odkrili več okužb in s tem preprečili vdor v domove.

V osmih DSO skrbijo za 1330 stanovalcev, kar je sedem odstotkov vseh stanovalcev DSO v Sloveniji. Vinckova je zatrdila, da skrbijo za redno obveščanje svojcev stanovalcev ter omogočajo obiske najtežje bolnim in ob tem svojcem zagotovijo potrebno zaščitno opremo. Ozdravelo je že 90 stanovalcev in 50 zaposlenih, umrlo je 17 stanovalcev. Večina okuženih stanovalcev ima blažje simptome in so v t. i. rdečih conah.

Kako na Hrvaško po novem

Predstavnik ministrstva za notranje zadeve Borut Jakopin je spregovoril o ukrepih na meji s Hrvaško, ki je zaostrila pogoje za vstop na svoje ozemlje, ti pa veljajo tudi za Slovence. Vstop je možen samo s PCR-testom, ki ni starejši od 48 ur. Kdor ima možnost osamitve, lahko na Hrvaško vstopi brez testa in se testira na Hrvaškem. Imajo tudi izjeme, ko se lahko vstopa brez testa: čezmejni in zdravstveni delavci ter potniki v tranzitu in tisti, ki ne bodo ostali na Hrvaškem več kot 12 ur.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije