POTOP ADRIE AIRWAYS

Stevardese v šoku: Imajo nas za talce v lastni državi

Kabinsko osebje Adrie Airways močno razočarano nad državo.
Fotografija: Kabinsko osebje Adrie Airways je razočarano nad dogajanjem ter »medlim odzivom in prepočasno reakcijo tistih, ki imajo v rokah moč in vajeti, da se to turbulenco obvlada«. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Kabinsko osebje Adrie Airways je razočarano nad dogajanjem ter »medlim odzivom in prepočasno reakcijo tistih, ki imajo v rokah moč in vajeti, da se to turbulenco obvlada«. FOTO: Tadej Regent, Delo

LJUBLJANA – Kabinsko osebje Adrie Airways se je na javnost obrnilo s čustvenim pismom, v katerem je izrazilo veliko razočaranje nad medlim odzivom odgovornih, tj. lastnikov in predvsem države. »Očitno Adria postaja referenčni primer, ko država ves čas poudarja, da je treba znanje in strokovno usposobljenost ljudi zadržati, dela pa ravno nasprotno,« je zapisalo.

Kabinsko osebje Adrie je navajeno turbulenc, tokrat pa je močno razočarano nad celotnim dogajanjem ter »medlim odzivom in prepočasno reakcijo tistih, ki imajo v rokah moč in vajeti, da se to turbulenco obvlada«, so izpostavili v Združenju kabinskega osebja posadk letal Slovenije.

V tej luči jih žalostijo nasprotujoče si informacije. »Lastnik trdi, da se država ne odziva, predstavniki države zgodbo obračajo. Zdaj nas ima tuji lastnik v lastni državi za talce in verjetno samo država, ki je posredno krivec za nastalo situacijo, lahko preseka ta vozel,« so izpostavili.


Za zmeraj bosta izgubljena poklica pilota in stevarda


Kot so dodali, so zgroženi, da se širša javnost ne zaveda, da ne gre zgolj za materialno plat podjetja, temveč tudi za znanje, strokovnost in usposobljenost ljudi, ki sodelujejo v tako kompleksnem procesu, kot je aviacija. »S prenehanjem Adrie Airways bosta v Sloveniji za zmeraj izgubljena poklica pilot in član kabinskega osebja v posadki. Mladi ljudje, ki bi v prihodnosti želeli opravljati ta dva poklica, bodo na šolanje prisiljeni v tujino,« so opozorili.

Poudarili so še, da je Adria Airways v svetovnem merilu prepoznavno in cenjeno letalsko podjetje z močnim jedrom, trenutni razvoj dogodkov pa kaže, da bo »ves človeški potencial odšel drugam«.


Država bo veliko izgubila


Z izgubo delovnih mest bo država po njihovih besedah izgubila tudi velik del davkoplačevalskega denarja iz naslova plačevanja socialnih in pokojninskih prispevkov ter davkov.

Združenje kabinskega osebja posadk letal Slovenije je reprezentativni sindikat za kabinsko osebje v Sloveniji. Združuje 147 članov, zaposlenih v Adrii Airways. Javna agencija za nadzor civilnega letalstva bo sicer danes opravila ustno obravnavo v postopku ohranitve operativne licence Adrie Airways. Agencija presoja finančno sposobnost družbe glede na revidirano poročilo za leto 2018, po sestanku pa bi bila morda lahko že znana usoda družbe, ki je začasno prizemljila letala zaradi finančnih težav.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije