IZGREDI V PRESTOLNICI

Stevanovića čaka pogovor na policiji

Policija še preverja, kdo je stal za nasilnimi protesti. Priprla je več ljudi, a jih tudi že izpustila na prostost.
Fotografija: Sredini protesti na Trgu republike proti uvedbi PCT-pogojev v javnem življenju. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Sredini protesti na Trgu republike proti uvedbi PCT-pogojev v javnem življenju. FOTO: Blaž Samec, Delo

Sredini nasilni izgredi, ki se bodo v našo zgodovino vpisali še kot en sramotni dogodek, za katerim stoji skupina nekaj posameznikov, čez noč ne bodo dobili epiloga. Policija še naprej preverja, kdo vse je bil med nasilneži, ki so napadali policiste z nevarnimi predmeti, s steklenicami in z granitnimi kockami ter kršili javni red in mir.

Med varovanjem je bilo pridržanih devet oseb, dve zaradi kršenja javnega reda in miru ter sedem oseb zaradi suma storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo. Vse so že bile izpuščene na prostost. Intenzivna preiskava se nadaljuje, pregledujejo se posnetki, opravljajo ogledi krajev in izbiranje obvestil, zato na PU Ljubljana še pričakujejo, da bodo opravili še nekaj dodatnih pogovorov.



Med drugim pregledujejo, ali so za izgredi stali pripadniki kakšnih skupin ali subkultur. Za zdaj, kot smo izvedeli, ne morejo potrditi, da je za napade kriva navijaška skupina Green Dragons. Zaznali so sicer vzklike in navijaška gesla, ki pripadajo subkulturi navijaštva, a na policiji, kot pravijo, še ne vedo, ali gre morda za pripadnike skupin Green Dragons in Viol ali kaj tretjega.

Prav tako pregledujejo posnetke, ali so med osumljenci tudi t. i. rumeni jopiči. Njihov pripadnik Urban Purgar je na twitterju v zapisu sicer sporočil, da se protesta ni udeležil, čeprav  se mu omejevanje s preverjanjem pogoja PCT zdi pretirano. Dodal je tudi, so bili na protestu trije člani, a da se nobeden od njih ni vedel nasilno, ves čas pa naj bi ob njih stala tudi kriminalista. »Ko je padla prva bakla, so prizorišče zapustili,« je zapisal.

Odgovornosti za izgrede v prestolnici ni prevzel nihče, zato policija še naprej zbira vse mogoče podatke in okoliščine.

image_alt
Oglasil se nam je organizator protesta: Nimam slabe vesti


Med drugim bodo na pogovor poklicali tudi Zorana Stevanovića, »ker je javno pozival na proteste«, in bodo z njim opravili postopek. Ali bo Stevanović osumljenec kakršnega koli prekrška, kaznivega dejanja, pa bo šele pokazal postopek. Stevanović, ki je predsednik gibanja Resni.ca, kranjski mestni svetnik, nekdanji kandidat za župana in član SNS, nam je zatrdil, da je prizorišče zapustil pred neredi in da je pozival k miroljubnim protestom, prav tako tudi, da s huligani nikoli v življenju ni imel nikakršnega stika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije