NASVET

Šteru ploska vsa Slovenija: Težaka poslal tja, kamor sodi (VIDEO)

Ko pokliče davkoplačevalec in zahteva "nasvet", pa ga z ničimer ni moč zadovoljiti, stopi v akcijo Andrej Šter.
Fotografija: Vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. FOTO: Voranc Vogel, Delo

V tednih novega koronavirusa v Sloveniji je Slovenija nekoliko pobližje spoznala Andreja Štera, vodjo konzularnega sektorja pri ministrstvu za zunanje zadeve. Z ekipo v trenutnih razmerah skrb tudi, da se Slovenci iz tujine lahko vrnejo v domovino, mnogi jih kličejo na pomoč, za nasvete, a včasih tudi s takšnimi željami, da jih je nemogoče izpolniti. In takrat je treba reči bobu bob. Metini listi je v pogovoru zaupal nedavno anekdoto (nelektorirano).

»Tista dogodivščina je zelo aktualna. Tukaj zmeraj tisti ta mladi rečejo: "Pismo, nenehno hočejo od mene neke nasvete. Jaz mu nimam kaj več svetovati." In potem, ko eden dost' dolgo teži, rečejo: "Daj, Andrej, daj ga ti vzemi. Daj, ga ti poslušaj in mu boš ti kaj povedal."« pripoveduje Šter. Tako je na telefon dobil moškega, ki je bil na Mavricijusu. Želel je nasvet, in Šteru je dejal, da je davkoplačevalec. Šter mu je na to odgovoril, da je tudi on sam davkoplačevalec. Moški na drugi strani telefonske zveze je želel nasvet (kakšnega, ni povedal), Šter pa mu je dejal, da mu je že kolegica vse pojasnila. A moški na telefonski zvezi je bil neumoren in še naprej vztrajal. Vodji konzularnega sektorja je med drugim dejal, da v Sloveniji pozna pomembne ljudi, seveda mu je Šter odvrnil: »Ampak jaz tudi. In potem sva govorila tako, da je on povzdignil glas. Sem mu rekel, da nima smisla, "ker z Mavricijusa se vas ne sliši, dajva vseeno uporabiti telefon in tako naprej". Veste, ga malo drezaš. In je rekel: "Saj sem vedel, da ne bo nič od vas." In sem rekel, "da kaj vendar hočete?" Pa je rekel: "Nasvet."« Šter mu je na to odvrnil, da če hoče nasvet, naj gre po papir in svinčnik. In ko mu je potrdil, da ima papir in svinčnik, mu je Šter dejal: »Pejd u ku***.« »Kaj?!« mu je odvrnil sogovornik. Šter pa je nadaljeval, da če katere od teh treh besed ni razumel, da pač ni razumel. 

Telefon je Šter nato odložil, gospod z Mavricija pa ni več poklical. Šter pravi, da človeku, ko kaj takšnega narediti, odleže, ampak priznava, da pa ni bilo lepo: »Je pa koristno.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije