UGANKA IZ ČRNE VASI

Štefka in mali Uroš žrtvi srhljivke?

Objavljeno 20. september 2019 13.22 | Posodobljeno 20. september 2019 13.22 | Piše: Vojko Zakrajšek

Na današnji dan pred 40 leti sta izginila 30-letna Štefka Jeras Škraba in štiriletni sin Uroš. Policijska preiskava ni dala nobenega odgovora, nekateri menijo, da ni bila dovolj temeljita.

Hiša v Črni vasi, kjer je živela družina Škraba.
LJUBLJANA – Kaj se je res zgodilo pred 40 leti, je vprašanje, ki še dandanes razjeda sorodnike. Ali je 30-letna Štefka Jeras Škraba s štiriletnim sinom Urošem iz Črne vasi odšla prostovoljno ali sta bila žrtvi kaznivega dejanja?

image
Mali Uroš je izginil skupaj z mamico.
A dokler se po kakšnem naključju ne pojavita ali ne najdejo njunih ostankov, je primer za policijo vsaj uradno odprt. Dejstvo pa je, da se s tem zagonetnim primerom, ki je sprožil plaz govoric, že dolgo nihče več ne ukvarja.

Ostajata grenko spoznanje o izginotju in začudenje, kako sta lahko mati in sin preprosto izginila, ne da bi za seboj pustila kakšno sled. Nobenega znamenja, ki bi nakazovalo, kaj se je zgodilo.

Bilo je 20. septembra 1979, ko sta izginila sredi belega dne. Ko so ju pogrešili, nihče ni pomislil ali slutil, da bo neuspešno iskanje trajalo v nedogled. Nihče ni verjel, da bo izginotje ostalo nepojasnjeno.

image
V Črni vasi na Barju je izginotje sprožilo plaz ugibanj in govoric. FOTO: Jure Eržen
Po zagotovilih policije so se več let pošteno trudili, da bi pojasnili skrivnost; ali sta bila Štefka in njen sin umorjena ali ugrabljena, je mati z otrokom morda prostovoljno zapustila dom? Seveda niso izključili možnosti, ki je šla najtežje z jezika – da se je mamica odločila za samomor, z njo pa naj bi umrl tudi mali Uroš.

Preiskovalci so zbrali ogromno podatkov o iskanih osebah, o njihovem življenju, vedenju, družinskih razmerah, svoja opažanja so prispevali Štefkini starši, brat in sestri. Sami so odločno izključevali možnost samomora, saj je imela Štefka oba otroka (starejši sin je bil ob izginotju v šoli) preveč rada. Ugotovili so le, da pogrešana ni bila najbolj zadovoljna s svojim življenjem.
 

Otroškega kolesa ni


Pred leti, ko smo se lotili brskanja v Črni vasi, so še živele različne zgodbe o dogodku. Vsak je imel svojo razlago, ni manjkalo dvomov, ugibanj in celo obtožb. Toda nič ni bilo podkrepljeno z dokazi in tavanje se nadaljuje. »Štefka in Uroš sta žrtvi srhljivke, ki jo bodo nekoč morali pojasniti,« nam je povedal Štefkin ožji sorodnik. »Rana je še odprta, upanje tli,« pa je dejala Štefkina sestra. Prepričana je bila, da policija vendarle ni izčrpala vseh možnosti, ni izvedla vseh postopkov. »Ni še prepozno, še vedno pričakujemo, da nas bo kdo kaj vprašal.«

V spominu vaščanov Črne vasi je ostalo, da so na dan izginotja Štefko in Uroša videli okoli 10. ure, potem pa kot da sta se vdrla v zemljo. Nekdo ju je videl ob 7. uri zjutraj, ko sta šla od hiše po cesti proti Črni vasi, ni pa opazil, da bi se tudi vrnila na začetek vasi, kjer je stala hiša Škrabovih. Policija razpolaga s podatkom, da naj bi bil Štefkin mož Peter Škraba (umrl je leta 2005, op. p.) tistega dne na službeni poti v Nemčiji. Toda Škraba je pred leti v pogovoru z nami sam povedal, da to ne drži povsem, iz tujine se je vrnil pred dogodkom in tistega dne odšel v službo, starejši sin je šel v šolo, doma sta ostala Štefka in mali Uroš.

Policija je preverila tudi namig, da naj bi se pogrešana odpeljala z avtobusom. Šofer, ki je poznal vse svoje potnike, se tega ni mogel spomniti. Med zbranimi podatki je ostalo nekako neopaženo, da naj bi se mali Uroš usodnega dne okoli hiše vozil z otroškim kolesom, toda kolesa ni nikjer. Če bi Štefka Škraba prostovoljno odšla od doma, kolesa zagotovo ne bi jemala s seboj.

20. septembra sta izginila, šele 23. je bila prijava.

Policija ni zavrgla možnosti, da sta nekje v okolici trupli pogrešanih. Toda, kje iskati? Bila je celo namera, da bi preverili nekaj lokacij, ki so jih omenjali, toda proceduralni zapleti naj bi onemogočili prekopavanje. Potrebovali bi oprijemljivejše dokaze za sumničenja, ki so jih nekateri celo glasno izražali – da naj bi bila skrivnost zakopana v neposredni bližini Črne vasi. Tudi zato, ker nikoli niso našli dokaza, da bi Štefka s sinom sploh zapustila Črno vas.
 

Brez panike


Mož Peter je izginotje žene in sina prijavil po treh dneh, 23. septembra, je zapisano v uradni policijski dokumentaciji. V pogovoru z nami je povedal drugače; dejal je, da je šel dan po izginotju v Skaručno k Štefkinim staršem, misleč, da se je Štefka tja odpravila na obisk. »Toda tam ni bilo nikogar, še istega dne pa sem na policijski postaji v Polju prijavil, da pogrešam ženo in sina. Niso me jemali preveč resno, rekli so, da je žena pač polnoletna oseba, naj še malo počakam. Po dveh dneh sem šel spet v Skaručno in povedal njenim staršem, potem pa sem izginotje prijavil še na takratni UNZ Ljubljana na Prešernovi cesti.«

Povedal je tudi, da naj bi žena Štefka večkrat omenjala, da si želi spremembe, da hoče drugam, z njo naj bi šel tudi mlajši sin, starejši pa bo ostal doma, pri očetu. To je seveda premalo, da bi zgolj na podlagi takšne izjave opustili iskanje.

O tem, kako so izvedeli za izginotje, pa so Štefkini sorodniki povedali drugačno zgodbo. Predvsem jih ves čas vznemirja vprašanje, zakaj je mož Peter tako dolgo čakal s prijavo. »K staršem v Skaručno je prišel po treh dneh in povedal, kaj se je zgodilo. Miril nas je z besedami brez panike.«

Sicer pa je imel Štefkin mož tako kot sorodniki veliko pripomb na policijsko delo. »Najprej je primer obdeloval eden, potem so se zamenjali, nisem prepričan, da so res preverili vse dobljene podatke,« je povedal.

Nikoli niso našli dokaza, da bi Štefka s sinom sploh zapustila Črno vas.

Na drugi strani pa obstajajo uradni podatki, da je policija preverjala tudi v tujini, in sicer s pomočjo Interpolove tiralične službe, prečesali so podatke o vpisih prvošolčkov po vseh slovenskih šolah; če bi kjer koli vpisali v prvi razred pogrešanega dečka. Ničesar niso odkrili, zato mnogi domnevajo, da sta bila Štefka in Uroš žrtvi zločina. Umorjena. Ne glede na to, da so z doma izginili tudi Štefkin potni list, zdravstvena izkaznica in pet tisočakov. »Če bi bila Štefka in Uroš živa, bi se do zdaj gotovo oglasila,« so bili ves čas prepričani njeni sestri in brat. 
Deli s prijatelji