NA POMOČ

Štefi in psička Pika imata samo drug drugega (FOTO)

Gluhonemi Korošec s kosmatinko živi sredi gozda. Društvo za zaščito živali jima pomaga, a potrebovala bi še marsikaj.
Fotografija: S Suzano Vodnjov Fotografije: DPMŽ Koroške
Odpri galerijo
S Suzano Vodnjov Fotografije: DPMŽ Koroške

Priljubljena turška pisateljica Elif Shafak je v svojem romanu Štirideset pravil ljubezni na zanimiv način prepletla različne človeške usode v preteklosti in sedanjosti. In če ona na zgovoren način piše o ljubezni med ljudmi, pri nas, na Koroškem, lahko pišemo o kruti usodi človeka in psičke ter njuni neizmerni ljubezni in skromnosti, ki marsikomu privabi solze na lice. Znova pa se je potrdilo, da se dobrota, kar prijateljstvo in ljubezen med človekom in štirinožcem gotovo je, z dobrim vrača. Številni ljudje dobre volje so se namreč hitro odzvali na poziv za pomoč gluhonememu Štefiju in psički Piki, ki živita sama, zunaj civilizacije.

Sama ga je našla

Prisrčna Pika je našla Štefija, kar pritacala je k njemu, on pa je zanjo brez pomislekov poskrbel. V okolici so kmalu ugotovili, da potrebujeta pomoč, saj je Štefi praktično brez vsega, s svojo pasjo prijateljico živi v hiši, ki je v slabem stanju. Zima bo letos nekoliko toplejša po zaslugi podarjenih toplih odej, oblačil in obutve. A to ni dovolj, aktivisti, ki jima poskušajo pomagati, opozarjajo, da je še vedno dobrodošla pomoč, tudi kakšen evro. Na Štefijevo pretresljivo stanje je opozorila soseda Pavla Robnik, ki ga obiskuje že več let. Poklicala je na Društvo za zaščito živali Koroške in prosila za obravnavo tega osamljenega možakarja z njegovo psičko. »Štefi ima novo streho, ki mu jo je plačala občina, saj mu je stara zamakala, dobil je tudi nov pralni stroj. Toda njegova hiša je brez izolacije, delati pa ni sposoben,« je dejala predsednica društva Suzana Vodnjov.

Hiša je potrebna popravil.
Hiša je potrebna popravil.
Ker je veliko ljudi spraševalo, kaj Štefi in Pika najbolj potrebujeta, aktivisti iz DPMŽ Koroške sporočajo: »Obleke, obutve in hrane za Štefija je za zdaj dovolj, prav tako hrane in opreme za Piko. Tudi veterinarska oskrba je že dogovorjena. Psička bi nujno potrebovala še boks s pasjo utico, bivalni prostori pa vsaj beljenje in sanacijo tal v najmanj dveh prostorih. Od pohištva bi potreboval omaro za oblačila, pisalno mizo, kopalniško omarico z lučko (da se bo videl, ko se brije) in morda mizo z jedilnim kotom. Ugotovili smo tudi, da Štefi, ki je gluh in nem, precej slabo vidi, zato ga bomo peljali na pregled vida in po prva očala. Dobrodošla bi bila pomoč pri delu in morebitnih prevozih poklonjenega pohištva. V imenu Štefija in Pike se zahvaljujemo za nazaj in vnaprej.« 


Živita sredi gozda.
Živita sredi gozda.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije