NASPROTNO RAVNANJE

Štefanec včeraj obdelal Bratuškovo, danes še Bošnjaka

Po mnenju komisije bi z namenom izkaza lastne integritete, ki je sestavni del integritete BS kot organizacije, bil dolžan predložiti popolne in nedvoumne podatke o pravočasno plačanih davčnih obveznostih.
Fotografija: Štefanec, predsednik KPK. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Štefanec, predsednik KPK. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Ravnanje Marka Bošnjaka, viceguvernerja Banke Slovenije (BS), ki mu mandat poteče marca 2022, je v nasprotju s pričakovano integriteto funkcionarja, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (3. točka 4. člena ZIntPK), so danes sporočili iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Bošnjak se je pod drobnogledom KPK znašel zaradi oddajanje stanovanja in vlaganje napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem ter plačilom navedenega davka. Da naj bi prišlo do nepravilnosti, je poročalo več medijev, viceguverner pa je očitke zavrnil. Od njega je BS zahteval predložitev listin, zlasti izvirnih dokazil o oddanih napovedih dohodkov od oddajanja premoženja v najem in odločbe o odmeri dohodnine iz navedenega naslova. 

»Viceguverner je v postopku pred BS predložil listine, iz katerih BS ni mogla nedvoumno zaključiti, da je izpolnil obveznosti iz naslova napovedi dohodkov in plačila davka iz naslova oddajanja stanovanja v najem. Viceguverner namreč v postopku, ki ga je vodila BS ni želel razkriti posameznih listin oziroma omogočiti preverjanja izvirnosti listin, s katerimi bi se nesporno in brez vsakega dvoma lahko zavrnili očitki v povezavi z domnevnimi kršitvami,« piše KPK.

Banka se je zato obrnila na komisijo, ki je postopek izpeljala, in ugotovila, da ravnanje Bošnjaka ne predstavlja ravnanja v skladu s pričakovano integriteto viceguvernerja, funkcionarja – člana sveta BS. Po njenem mnenju bi z namenom izkaza lastne integritete, ki je sestavni del integritete BS kot organizacije, bil dolžan predložiti popolne in nedvoumne podatke o pravočasno plačanih davčnih obveznostih od pridobivanja dohodka iz oddajanja nepremičnine v najem ter s tem ovreči kakršne koli javno izpostavljene dvome o njegovi osebni integriteti kot funkcionarja BS in s tem v integriteto BS.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije